Ce impact au emoţiile pozitive asupra vieţii noastre

9388

Emoţiile pozitive pe care le trăim, de la recunoştinţă, bucurie, optimism, dragoste, încredere în sine, curiozitate, inspiraţie, speranţă, amuzament şi până la pacea interioară, joacă un rol important asupra întregii noastre bunăstări, contribuind, printre altele, la îmbunătăţirea modului în care gândim, a capacităţii de concentrare, a condiţiei noastre fizice şi intelectuale.

Persoanele care experimentează emoţii pozitive sunt mai sănătoase, au arătat studii anterioare, iar asta s-ar datora faptului că acestea stabilesc mai multe conexiuni sociale, explică cercetarea efectuată de Barbara Fredrickson, de la Universitatea din Carolina de Nord şi Bethany Kok, de la Institutul pentru Ştiinţe Cognitive Umane şi ale Creierului Max Planck, publicată în jurnalul de specialitate Psychological Science. Concluziile studiului arată că elementul cheie al relaţiei dintre îmbunătăţirea stării de sănătate şi emoţiile pozitive este constituit de legăturile sociale pe care le stabilim.

De asemenea, emoţiile pozitive ne ajută să construim relaţii mai bune, arată Positivity Blog. Atunci când există bunăstare între partenerii unui cuplu, de exemplu, cei doi acumulează sentimente plăcute atât unul despre celălalt, cât şi în ceea ce priveşte legătura dintre ei, care devine astfel mult mai puternică. În acest mod, conflictele şi emoţiile negative sunt tot mai rare.

Emoţiile pozitive ne pot ajuta să ne îmbunătăţim capacitatea de concentrare, contribuind, în acelaşi timp, la extinderea gândirii, notează W. Doyle Gentry, autorul ghidului Happines For Dummies, într-un articol pentru Dummies.com. Atunci când experimentezi emoţii pozitive, mintea ta este mult mai „deschisă", iar tu eşti mult mai curios. De aceea, este extrem de important să fii pasionat de ceea ce faci, de domeniul pe care ţi l-ai ales pentru a-l studia sau de locul de muncă pe care îl ai. Astfel vei privi într-o manieră pozitivă ceea ce faci, fără a te simţi frustrat din cauza unei noi zile de lucru, sporindu-ţi productivitatea şi sănătatea în acelaşi timp.

În plus, bunăstarea interioară ne ajută să învăţăm mai uşor. De exemplu, copiii învaţă mult mai uşor anumite lucruri dacă le găsesc (sau le sunt prezentate) într-un mod distractiv, interesant. În acelaşi timp, ascultăm cu mult mai multă atenţie şi interes un discurs captivant, cu o notă de amuzament, prezentat de o persoană carismatică ce ne poate stârni curiozitatea asupra subiectului, şi deci avem tendinţa de a reţine mai uşor informaţia.

Emoţiile pozitive ne ajută să ne îmbunătăţim şi condiţia fizică, pentru că în momentele fericite suntem mult mai dispuşi să facem mişcare, adaugă Gentry. Oamenii fericiţi au tendinţa de a face mai mult sport, ori de a se implica în diverse activităţi care implică jocul, ca de exemplu tenisul, golful. Acest lucru s-ar putea datora nivelului de stimă de sine, care este mai ridicat în cazul celor care experimentează emoţii pozitive, spre deosebire de cei care au parte de mai multe trăiri interioare negative.

Pe site-ul Positivity Ratio îţi poţi evalua nivelul emoţiilor pozitive cu ajutorul unui test realizat de dr. Barbara Fredrickson. În cazul în care nu eşti mulţumit de rezultatul obţinut, poţi integra în viaţa ta câteva obiceiuri pentru a-ţi spori bunăstarea interioară, iar apoi reia testul şi observă cum s-a modificat rezultatul.

Pentru a-ţi dezvolta emoţiile pozitive încearcă să faci în fiecare zi un lucru care îţi place. Timpul alocat pasiunilor tale te va ajuta să te relaxezi şi să evadezi din rutina sau grijile cotidiene, lucru care te va ajuta să te simţi bine şi mai fericit.

Încearcă să găseşti o perspectivă pozitivă în orice acţiune. Chiar dacă ai trecut printr-un eveniment nefericit sau obişnuit, caută acel element pozitiv din întreaga situaţie. De asemenea, încearcă să cauţi oportunităţi în viitor, stabilindu-ţi obiective realizabile.

Zâmbeşte! Acest lucru are efecte benefice asupra sănătăţii tale psihice şi fizice. Zâmbetul ajută inima să se refacă după ce a trecut prin evenimente nefericite, a arătat un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas. Mai mult, atunci când râzi cu poftă contribui la întărirea sistemului imunitar, elimini tensiunea din muşchi şi îţi îmbunătăţeşti memoria.