Ce înseamnă să fii mamă-surogat

21156

Unele femei ajung în poziţia de mamă-surogat pentru că își doresc să ajute un cuplu să își împlinească visul de a construi o familie. Altele își „închiriază pântecul" împinse de sărăcia în care trăiesc. În ambele cazuri se naște însă întrebarea: Ce simt mamele-surogat?

„Mă tem că ce am făcut este un lucru foarte rău. Dumnezeu mă va pedepsi pentru asta. Este un secret care va rămâne între mine și soţul meu", se confesa o mamă- surogat pe site-ul Open The Magazine. Decizia nu a fost însă ușoară, povestește femeia. În urma acceptării ofertei de a deveni mamă-surogat, ea mărturisește că a primit o sumă importantă, iar pe tot parcursul sarcinii, cuplul i-a asigurat condiţii foarte bune de trai și alimentaţie. Nu i-a cunoscut însă pe cei care au devenit părinţii copilului căruia i-a dat viaţă, și nici măcar sexul bebelușului. Astăzi, ea regretă alegerea făcută și și-ar dori să îl vadă și să îl ţină în viaţă pe cel căruia i-a dat viaţă.

Nu același lucru spune Whitney Watts, pentru care experienţa de a fi mamă-surogat a fost una care i-a adus bucurie. „Pentru mine, să fiu mamă-surogat este ca și cum aș purta visul altcuiva", citează NPR. Alături de soţul ei, a păstrat relaţia cu părinţii cărora le-au dăruit copilul, însă Whitney afirmă că simte că gemenii pe care i-a născut nu sunt ai ei. „Îi ţii pentru un timp pentru a-i lăsa să crească, apoi îi înapoiezi părinţilor lor, pentru că nu au fost niciodată copiii tăi", afirmă aceasta. Ea susţine că ar deveni mamă-surogat pentru un prieten apropiat fără a accepta bani pentru acest lucru, însă nu același lucru ar face pentru un cuplu întâlnit printr-o agenţie specializată.

Sherrie Smith, administratorul programului de la Centrul pentru Părinţi-Surogat, este de părere cu nu banii sunt întotdeauna motivul pentru care femeile acceptă să devină mame-surogat, scrie The Atlantic. „Banii nu compensează ceea ce fac ele. A purta o sarcină-surogat înseamnă să muncești 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, fără pauze, timp de nouă luni", susţine Smith. Totodată, ea subliniază că sarcina poate deveni periculoasă pentru sănătatea și viaţa femeii. „Sarcina este riscantă, îţi taxează corpul foarte mult." În schimb, mamele-surogat acceptă acest rol deoarece iubesc copiii și vor să ajute părinţii care nu pot avea unul.

Mulţi experţi sunt de părere că în timpul sarcinii se creează o legătură puternică între mamă și făt, însă cercetătorii de la Stanford punctează că acest lucru nu a fost demonstrat știinţific. Încredinţarea propriului copil unei alte familii îi poate provoca mamei-surogat sentimente de stres și amărăciune. Însă cercetătorii de la Stanford adaugă că acestea se bucură pentru fericirea proaspeţilor părinţi. De asemenea, un studiu publicat în jurnalul Human Reproduction arată că mamele-surogat nu se confruntă cu probleme de ordin psihologic după ce sunt despărţite de copilul promis unei alte familii. În unele din cazuri, acest fenomen apare deoarece femeile care acceptă să poarte în pântec bebelușul altcuiva sunt sfătuite și instruite să nu se atașeze emoţional de copil. Cu toate astea, efectele asupra mamei diferă de la o persoană la alta și nu pot fi prevăzute.