Ce ne face să devenim workaholici

141

Motivele pentru care mulţi angajaţi devin workaholici ar putea fi perfecţionismul acestora şi motivaţia lor puternică, susţin cercetătorii americani, citaţi de Eurek Alert.

Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Kent a analizat datele a 131 de persoane, majoritatea femei, angajaţi la o companie britanică, dar şi studenţi care lucrau cu jumătate de normă, pe care i-au rugat să completeze câteva teste pentru a le evalua nivelul perfecţionismului orientat asupra propriei persoane, a motivaţiei la serviciu, dar şi dependenţa de muncă.

Cercetătorii au luat în calcul două tipuri de perfecţionism: cel orientat asupra propriei persoane, legat de standardele înalte pe care cineva şi le auto-impune, şi cel social, care apare atunci când cineva consideră că ceilalţi şi-au impus standarde înalte, iar acceptarea în cercul lor depinde de atingerea acestora, notează Eurek Alert.

În urma rezultatelor, cercetătorii au putut observa că perfecţionismul orientat asupra propriei persoane a condus la creşterea dependenţei de lucru în cazul angajaţilor, fenomen alimentat de mai mulţi stimulI interni şi externi, precum auto-controlul sau recompensele, elemente care contribuiau la creşterea motivaţiei. Pe de altă parte, persoanele caracterizate de perfecţionismul social nu au înregistrat o creştere a nivelului workaholismului.

Coordonatorul studiului, dr. Joachim Stoeber, decanul Şcolii de Psihologie din cadrul Universităţii Kent, este de părere că rezultatele studiului subliniază că anumite tipuri de motivaţie, precum cele care au la bază recompensa, ori pedeapsa, dar şi cele care contribuie la creşterea importanţei personale, a egoului, joacă un rol important în dezvoltarea dependenţei de muncă înregistrată în cazul persoanelor caracterizate de perfecţionism orientat asupra sinelui, citează sursa.

Cu toate acestea, studiul are anumite limitări, notează cercetătorii, dat fiind faptul că majoritatea participanţilor la studiu au fost femei, dar şi pentru că nu a fost realizată o diferenţiere între munca excesivă şi cea compulsivă.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate Personality and Individual Differences.

Un studiu recent efectat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Kansas au ajuns la concluzia că workaholicii, definiţi ca fiind acele persoane care lucrează mai mult de 50 de ore pe săptămână, sunt mult mai expuşi deteriorării sănătăţii fizice şi psihice, faţă de restul angajaţilor. Muncitul în exces are însă mai multe consecinţe negative care se răsfrâng şi asupra vieţii sociale a individului, dar şi asupra prosperităţii companiei.