Ce se întâmplă cu noi când suntem geloşi?

401

Unii o văd ca pe o plagă a relaţiilor. Alţii o consideră o manifestare de iubire. Indiferent de conotaţia pe care o dăm geloziei, cert este că ea are capacitatea să ne schimbe. Un studiu ştiinţific publicat în Personal and Social Psychology Bulletin arată în ce constă schimbarea.

Dr. Erica Slloter, de la Universitatea Villanova (SUA), a dorit să analizeze impactul geloziei romantice asupra celui gelos, aşa că a alcătuit un experiment simplu. Participanţii au fost invitaţi să îşi imagineze cum ar reacţiona la trei scenarii: în primul, se află alături de partener şi totul e în regulă; în al doilea, partenerul lor flirtează sau face remarci pozitive despre un potenţial rival romantic, iar în al treilea, rivalul era cel care flirta cu partenerul. Doar în cazul scenariului doi (nu şi în cazul celui de-al treilea), subiecţii au mărturisit că s-au simţit geloşi. Invitaţi să se compare cu rivalul din scenariu, cei mai mulţi dintre participanţi s-au poziţionat rapid superior faţă de rival (mai atletici, mai deştepţi, mai entuziaşti).

Explicaţia pe care o oferă cercetătoarea este că, atunci când observăm că partenerul nostru e interesat de altă persoană, simţim că interesul lui pentru calităţile noastre scade. Atunci încercăm să readucem în atenţia lui părţile noastre bune, încercând să le întrecem pe cele ale rivalului.

O consecinţă a acestui tip de comportament este că, fiindcă se raportează la rival, comparându-se cu el, persoana geloasă începe să îi semene acestuia. Este un mecanism pe care psihologii l-au documentat de multă vreme, notează The Atlantic. Ca urmare a geloziei, "ne schimbăm după chipul oamenilor pe care nu îi suferim", a conchis Sllotter.