Cei mai săraci bolnavi ai lumii și bolnavii români

30

Un medic român de 37 de ani, cercetător la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la Geneva, vorbește despre boli și bolnavi în Africa, România și lumea occidentală.

La sediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la Geneva, rolul lui Mihai Mihuţ este să identifice soluţii pentru a preveni şi a trata boli ale sărăciei, în special din regiunile ecuatoriale şi tropicale ale globului. Cele mai răspândite boli ale sărăciei sunt malaria şi tuberculoza. Dar românul spune, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, că are proiecte de cercetare și în cazul unor boli precum onconcercosa (orbire cauzată de un parazit), tripanosomiaza (boala somnului) și HIV.

Populaţia africană, cea mai afectată de aceste boli, trăiește la limita sărăciei, nu beneficiază de vaccinări, medic de familie sau îngrijire de urgenţă, spune Mihuţ. Sunt locuri unde bolnavii sunt transportaţi 2 zile cu căruţa sau rișca pentru a ajunge la un dispensar, și de multe ori nu mai ajung în viaţă. În unele ţări africane sunt și 30.000 de pacienţi pe cap de medic, faţă de proporţia medie europeană de 300.

Rolul medicinei de familie este vital pentru o populaţie sănătoasă, crede medicul român. În România, însă, lucrurile sunt departe de a merge bine. „Niciunul dintre foştii mei colegi nu mai lucrează în sistemul medical din România", a declarat medicul. Mihai Mihuţ nu se miră de această situaţie, pentru că își amintește că, în perioada când lucra ca medic de ţară, avea un salariu de două ori mai mic decât un lucrător de la salubritate și cumpăra din banii săi medicamente pentru pacienţii fără asigurare medicală.