China nu renunţă ușor la lagărele de muncă

181

N-a fost nevoie decât de o notă scrisă din partea poliţiei pentru ca Zhao Meifu (foto) să fie trimisă într-un lagăr de „reeducare prin muncă" pentru un an. Zhao lupta în instanţă pentru a-și recupera un teren confiscat de autorităţile locale; sătui de plângerile ei, poliţiștii au apelat la o soluţie facilă de a scăpa de ea: au trimis-o într-un lagăr de muncă. Associated Press scrie că, potrivit legislaţiei din China, poliţia are dreptul să reţină cetăţeni şi să-i plaseze în lagăre de muncă chiar și pentru patru ani, fără proces, doar printr-o simplă decizie administrativă – o prevedere care ar trece drept abuzivă în orice stat european.

Sistemul de lagăre de reeducare prin muncă, creat iniţial pentru pedepsirea criticilor Partidului Comunist, e folosit în prezent de administraţiile locale pentru a-i pedepsi pe cei care le contestă autoritatea în probleme precum proprietatea asupra terenurilor sau corupţia. Presa controlată de sistemul comunist afirma, în anul 2008, că aproximativ 160.000 de oameni erau închiși în circa 350 de astfel de lagăre.

Cazuri precum cel al lui Zhao au atras numeroase critici, chiar și din partea membrilor guvernului, făcând ca, la începutul acestui an, liderii chinezi proaspăt aleși să decidă „reformarea sistemului". Decizia a fost făcută publică în urma unui incident controversat.

Pe 7 ianuarie, televiziunea chineză de stat a făcut un anunţ potrivit căruia China ar intenţiona să renunţe, în 2013, la sistemul de reeducare prin muncă, citând un oficial. Cu toate acestea, anunţul, aparent pripit, reluat de diferite instituţii mass-media, a dispărut de pe toate suporturile media imediat după difuzarea lui.

„Anul acesta, odată obţinută aprobarea Adunării Naţionale Populare, se va pune capăt sistemului de reeducare prin muncă", ar fi declarat Meng Jianzhu, şeful unei puternice Comisii Politice şi Judiciare a Partidului Comunist Chinez, unul din cei 25 de membri ai Biroului Politic ai C.C. ai P.C.C. În locul anunţului, agenţia China Nouă a publicat un text scurt, mai puţin precis: „Guvernul chinez va acţiona anul acesta în vederea reformării controversatului sistem de reeducare prin muncă".

Reformarea, dacă nu chiar desfiinţarea sistemului de reeducare prin muncă forţată, folosit pentru a reduce la tăcere chinezi de rând precum Zhao, ar reprezenta o adevărată revoluţie legislativă în China. În 2010, poliţia a condamnat-o pe Zhao pentru un an, ducând-o într-un lagăr unde a trebuit să presteze diverse munci, de exemplu decojirea migdalelor. Femeia a fost eliberată după 18 zile, oficial din motive medicale, dar ea crede că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunii publice, cazul ei fiind mediatizat.

Cu toate acestea, în 2012, pe când își vizita fiul, care-și desfășoară studiile post-universitare la Beijing, Zhao a fost din nou arestată de poliţie și trimisă în lagăr, printr-o simplă notă scrisă de mână, pentru a-și ispăși condamnarea. Femeia mărturisește că retrimiterea ei în lagăr a demoralizat-o complet: „Am simţit că nu mai e nici o rază de speranţă".

Anul trecut, o altă femeie din provincia Hunan a fost condamnată la 18 luni de închisoare sub acuzaţia de „tulburare a ordinii publice" după ce făcut numeroase plângeri în instanţă, cerând pedepse mai severe pentru cei șapte bărbaţi care-i răpiseră fiica în vârstă de 11 ani, o violaseră și o obligaseră să se prostitueze. Tang Hui a fost, totuși, eliberată la câteva zile după condamnare, în urma presiunii publice covârșitoare. Cazul ei a consolidat opoziţia chinezilor faţă de sistemul abuziv al „reeducării prin muncă", despre care Agenţia Xinhua News a afirmat după acest incident că „ar trebui aruncat la coșul de gunoi al istoriei".

„Nu e nimic de dezbătut. Ar trebui abolit imediat", a afirmat Hou Xinyi, profesor de drept de la Universitatea Nankai din orașul Tianjin. „Numai legea ar trebui să decidă în problemele privind libertatea personală", a adăugat el. Hou face parte dintre consultanţii politici la nivel guvernamental, ce se vor întâlni săptămâna aceasta la Beijing cu parlamentarii chinezi. Comentatorii din presa locală și de pe internet speră că măcar câţiva deputaţi vor hotărî să propună ca sistemul să fie desfiinţat.

„Dacă cineva ar face o asemenea propunere legislativă, cu siguranţă ar fi acceptată", a comentat Chen Zhonglin, profesor de drept de la Universitatea Chongqing și fost deputat. „La urma urmei, a adăugat el, problema reeducării prin muncă se află între priorităţile guvernului pentru anul acesta".