Cinci efecte nocive ale bombardamentului de ştiri

15

Afluxul de informaţii poate dăuna sănătăţii deoarece persoanele bombardate cu ştiri pot deveni agresive sau îşi pot pierde abilitatea de a gândi, scrie pentru The Guardian scriitorul şi antrepenorul Rolf Dobelli.

Rolf Dobelli afirmă că, aşa cum unele alimente sunt nocive pentru sănătate, la fel pot fi ştirile pentru minte. El enumeră cinci motive pentru care ar trebui să alegem mai bine ştirile pe care le auzim sau le citim şi sursele acestora, notează descopera.ro.

1. Anumite ştiri sunt toxice pentru corp: ştirile care provoacă panică, spre exemplu, determină eliberarea de glucocorticoid (cortizol), care dereglează sistemul imunitar. De asemenea, inhibă creşterea celulelor, a părului, a oaselor, afectează digestia şi provoacă stres cronic. Alte efecte pot fi agresivitatea sau frica.

2.  Unele ştiri influenţează rata greşelilor cognitive: mai exact, aceasta presupune confirmarea prejudecăţilor. Ştirile predispun la exces de încredere, luarea unor decizii riscante şi judecarea greşită a oportunităţilor.

3.  Ştirile inhibă gândirea: ştirile întrerup procesul de gândire, furându-ne atenţia şi făcându-ne să gândim superficial. Mai mult, ele pot afecta şi memoria.

4.  Ştirile pot fi ca un drog: pe măsură ce aflăm o ştire, vrem să ştim care este finalul ei; cu cât primim mai multe ştiri, cu atât exersăm mai mult circuitele neuronale dezvoltate pentru multitasking, ignorându-le pe cele pentru concentrare şi citit profund.

5.  Ştirile ne fac pasivi: faptul că citim sau ascultăm în mod repetat ştiri despre lucruri sau situaţii pe care nu le putem schimba ne face să avem o atitudine din ce în ce mai pasivă.