Congresul filipinez dezbate problema prezervativelor

13

După o dezbatere amplă și anevoioasă asupra propunerii privind alocarea de fonduri guvernamentale pentru a garanta accesului filipinezilor la contraceptive, iniţiativa a ajuns să fie discutată în Congresul ţării.

Potrivit Associated Press, măsura a întâmpinat opoziţie din partea conservatorilor catolici, care consideră contraceptivele la fel de păcătoase ca avortul. Măsura a fost însă susţinută de reformatorii care doresc o mai mare deschidere privind utilizarea prezervativului și o promovare a controlului nașterilor pentru a încetini creșterea populaţiei și a ajuta la prevenirea bolilor.

Proiectul de lege introdus marţi în Camera Reprezentanţilor solicită guvernului să furnizeze populaţiei informaţii cu privire la metodele de planificare familială, să distribuie gratuit contraceptive și să introducă ore de „sănătatea reproducerii" și „educaţie sexuală" în școli.

Preşedintele Benigno Aquino III, încă foarte popular la un an după o victorie răsunătoare în alegeri, a susţinut controlul artificial al naşterilor, chiar dacă aceasta implica riscul excomunicarii sale din Biserica Romano-Catolică dominantă.

(Foto: Telegraph)