Salvamarii din Germania atenţionează părinţii să nu mai stea pe telefon

327

O situaţie inedită din Germania ne atrage atenţia asupra pericolelor la care nu suntem atenţi pentru că ne petrecem prea mult timp cu ochii în ecranele telefoanelor mobile.

Asociaţia Salvamarilor din Germania (DLRG), cea mai mare organizaţie de acest tip din lume, a făcut un apel serios la părinţi și bunici să pună telefoanele deoparte atunci când copiii sau nepoţii intră în apă. Se pare că mai mult de 300 de persoane au murit înecate în Germania în această vară. Nu a trecut nicio zi de când vremea s-a încălzit în care să nu se înece cineva, scrie The Guardian.

Salvamarii se plâng că, în trecut, părinţii și bunicii petreceau mult mai mult timp alături de copii în apă, pe când acum stau pe telefoanele mobile și tratează piscinile publice sau private de parcă ar fi grădiniţe, în care altcineva este responsabil principal pentru siguranţa copilului.

Tot mai mulţi părinţi stau cu ochii fixaţi în telefon, nu se uită nici în stânga, nici în dreapta. Ce să mai zicem de faptul că nu le acordă atenţie copiilor. Este trist să vezi cât de neglijent se comportă părinţii din ziua de azi”, a declarat Peter Harzheim, de la federaţia germană pentru supervizorii piscinelor publice.

În același timp, organizaţia se mai plânge că în curricula școlară nu sunt introduse orele obligatorii de înot de la primele clase, ceea ce lasă în seama părinţilor responsabilitatea de a-și învăţa copiii să înoate, însă, cum părinţii sunt tot mai ocupaţi și lucrează tot mai mult, copiii nu mai au parte de acest soi de educaţie. „Prin urmare, copiii nu știu cum să se comporte în apă. Nu știu ce să facă dacă li se pune un cârcel sau dacă obosesc”, mai spune purtătorul de cuvânt al DLRG.

Părinţii din ziua de astăzi suferă de ceea ce se cheamă „atenţie parţială continuă”, un fel de parenting multifuncţional, în care conexiunea cu copilul este întreruptă continuu de secunde în care răspund la un mesaj, caută ceva pe Google, citesc un e-mail, verifică feed-ul de pe Instagram. Conform celui mai recent sondaj al Centrului de Cercetare Pew, 36% dintre adulţii cu vârste între 30 și 49 de ani stau aproape constant pe internet, comparativ cu 39% dintre tinerii între 18 și 29 de ani.

Acest tip de comportament al părinţilor expune copiii la multiple riscuri, atât fizice, dar în special în ce privește dezvoltarea lor. În primul rând, studiile au demonstrat că, atunci când părintele încearcă să îl înveţe pe copil ceva, dar este întrerupt de un telefon, copilul va avea tendinţa să ignore lecţia respectivă. În al doilea rând, copiii învaţă să facă apel la comportamente negative extreme pentru a obţine atenţia părinţilor, să urle, să se arunce pe jos, să se lovească. Iar, în final, copiii care nu primesc atenţia și sprijinul necesar riscă să devină adolescenţi care adoptă comportamente maladaptive și patologice pe internet, punând astfel capăt unui cerc vicios care a pornit de la statul părintelui pe internet.