Apeluri pro și contra pedepsei fizice la copii

172

În timp ce o școală din Statele Unite le cere părinţilor să își dea semnătura pentru aplicarea pedepselor fizice la copii la a treia abatere de la regulament, Asociaţia Psihologilor Școlari din Marea Britanie cere ca pedepsele fizice să fie scoase în afara legii nu doar la orele de curs, ci și acasă.

Conform Asociaţiei Naţionale a Psihologilor Școlari din Statele Unite, pedeapsa corporală se definește drept „cauzarea intenţionată de durere sau neplăcere și/sau folosirea forţei fizice asupra unui elev cu intenţia de a-i cauza durere fizică, cu scopul de a corecta sau pedepsi un anumit comportament”. Palmele aplicate la fund sau folosirea unei palete de lemn sunt forme comune de pedeapsă în cele 19 state americane care permit folosirea forţei pentru disciplinare, dar și în cazul disciplinei de acasă, având în vedere că în SUA mai mult de jumătate dintre femei și trei sferturi dintre bărbaţi cred că cei mici au nevoie de o astfel de disciplinare.

„A fost o vreme în care pedepsele fizice erau norma în această școală, unde nu aveai problemele pe care le ai azi. Disciplinarea fizică este doar o unealtă în plus pe care o avem în tolba noastră cu unelte pentru a educa un copil”, pretinde Jody Boulineau, administratorul unei școli din statul Georgia, care acceptă copii de la nivel de grădiniţă până în clasa a opta.

Boulineau a apărut recent în presă, după ce le-a trimis un formular părinţilor, rugându-i să își dea permisiunea pentru aplicarea unei anumite pedepse corporale după a treia abatere de la regulament. În formular se menţionează că este vorba despre bătaia la fund cu o paletă de lemn de dimensiuni precise, administrată în prezenţa unui martor adult și limitată la un număr maxim de trei lovituri. Părinţii care refuză își vor vedea copilul suspendat de la ore pentru cel mult cinci zile, ceea ce afectează șansele academice mai târziu. Georgia este unul dintre statele care permit astfel de disciplinări, iar din 100 de formulare primite înapoi, o treime dintre părinţi își dăduseră acordul, scrie BBC.

De cealaltă parte a Oceanului, pe bătrânul continent, Asociaţia Psihologilor Școlari din Marea Britanie cere interzicerea pedepselor corporale cu totul. În prezent, ele sunt interzise în școli, dar părinţii au voie să își lovească copiii în limitele pe care le consideră rezonabile. Psihologii insistă însă că „bătaia peste fund este dăunătoare pentru sănătatea mintală a copilului, modelează un comportament agresiv și transmite mesajul că este OK să recurgi la violenţă”. Ei au mai adăugat că ţări precum Suedia, Irlanda, Spania, Germania și Portugalia au scos complet în afara legii pedepsele corporale și că există căi mai bune de a-ţi educa copilul.

În literatura de specialitate, există numeroase studii care atestă efectele negative ale pedepselor fizice, de la creșterea agresivităţii și exacerbarea unui comportament negativ la reducerea abilităţilor cognitive și afectarea calităţii relaţiei dintre părinte și copil, la durere emoţională de durată, asociată cu tipare de comportament distructive, precum adicţii de alcool și substanţe, ostilitate și instabilitate emoţională, depresie, anxietate și repetarea ciclului de abuz cu propriii copii.

Cu toate acestea, sunt și studii care arată că pedepsele corporale aplicate moderat şi doar în anumite condiţii au un impact negativ foarte limitat asupra comportamentului copilului. Însă și autorii acelor studii sunt de acord că, de vreme ce există alternative mai puţin neplăcute (atât pentru copil, cât şi pentru părinte), nu există motive pentru încurajarea acestui gen de disciplină.

Pentru mai multe informaţii pe acest subiect, citiţi și Unde să punem nuiaua din Biblie?