Lecţii de generozitate pentru copilul tău

829

Părinţii joacă un rol esenţial în deprinderea obiceiului copiilor de a fi generoşi cu cei din jur şi de a se implica în realizarea unor gesturi umane faţă de cei din jurul lor, explică Deborah Spaide, fondatorul unei asociaţii americane care încurajează voluntariatul în rândul copiilor, notează Adevărul.

Când vine vorba de bunul simţ şi ospitalitatea românilor, locuitorii ţării noastre consideră că România merită să se claseze abia pe locul 18 în topul ţărilor europene cu valori ridicate ale educaţiei sociale, morale şi spirituale, arată un studiu comandat de compania Pate Bucegi, citat de Mediafax.

Cei mai mulţi dintre respondenţi, 96%, consideră că educaţia şi bunul simţ sunt noţiuni dobândite în familie, învăţate de la părinţi. Aproximativ 66% dintre aceştia cred că bunul simţ este apoi cultivat în şcoală, de către profesori, în timp ce doar 19% cred că această aptitudine este deprinsă cu ajutorul mass-mediei.

Studiul a scos în evidenţă că cea mai mare influenţă asupra educării copiilor îl au părinţii şi bunicii.

În ceea ce priveşte educarea copiilor, Deborah Spaide, fondatorul Kids Care Club, subliniază, de asemenea, rolul vital pe care părinţii îl au în formarea bunului simţ şi a generozităţii celor cărora le-au dat viaţă, notează Adevărul.

Spaide atrage atenţia asupra necesităţii de a prezenta şi explica copiilor anumite gesturi altruiste, oricât de simple sau nesemnificative ar fi, astfel încât aceştia să perceapă însemnătatea acţiunilor nobile, mărinimoase. Fie că este vorba de donarea unei sume de bani sau oferirea unei farfurii cu mâncare unei persoane nevoiaşe, o discuţie legată de aceste gesturi îi poate ajuta pe copii să înţeleagă finalitatea actului de a oferi chiar şi câţiva lei unei cauze şi modul în care contribuţia ajută la cumpărarea celor necesare pentru ajutorarea persoanelor defavorizate sau bolnave.

De asemenea, micuţii trebuie învăţaţi să empatizeze cu cei din jur, cu suferinţa altora şi să reacţioneze în cazul marginalizării unor persoane defavorizate. De aceea, Deborah Spaide încurajează părinţii să le arate copiilor şi aspectele mai puţin plăcute ale realităţii, chiar dacă își doresc să îi ferească, pe cât posibil, de acestea. Organizarea unei vizite la un orfelinat sau la un azil de bătrâni poate fi o experienţă pozitivă pentru copii, care astfel ar putea descoperi o bucurie prin ajutarea celorlalţi. O altă soluţie poate fi încurajarea micuţilor să îşi ajute vecinii la diverse treburi sau chiar să organizeze campanii de strângere de jucării şi haine vechi pentru o donaţie către un centru de plasament.

Nu în ultimul rând, îndemnarea copilului spre acte de caritate realizate din puţinul său îi va oferi o altă perspectivă asupra valorii banului şi asupra gestului de a dărui. În calitate de părinte, îl poţi îndemna pe copilul tău ca din banii de buzunar strânşi pentru a-şi cumpăra dulciuri sau jucării, să pună de-o parte o sumă, oricât de mică, pentru a face o bucurie, de exemplu, unui copil cu posibilităţi materiale reduse.

Pentru că părinţii sunt cei mai importanţi oameni din viaţa unui copil, este vital ca aceştia să se preocupe de educarea morală a acestuia, învăţându-l să fie generos, altruist şi să îl îndemne în permanenţă să întreprindă acţiuni în acest sens, să dăruiască din puţinul său celor din jur, fără a aştepta o recompensă în schimb.