ONU alarmată de înmulţirea „cutiilor de copii”

62

Organizaţia Naţiunilor Unite și-a făcut publică îngrijorarea cu privire la un fenomen care capătă amploare în Europa. Practica abandonării pruncilor în cutii special amenajate „contravine dreptului copilului de a fi cunoscut și îngrijit de părinţii săi," spun reprezentanţii ONU.

Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului este alarmat de incidenţa acestei practici. În general, aceste cutii sunt amplasate în afara unui spital. Mama care nu își dorește copilul îl poate lăsa, în secret, într-o cutie, și poate folosi apoi o sonerie sau o alarmă pentru a semnala prezenţa pruncului. Un asistent vine apoi și ridică pruncul abandonat.

Comitetul format din 18 experţi internaţionali în dreptul copilului spun că deși practica fusese complet abandonată în urmă cu un secol, aproape 200 de astfel de cutii au fost instalate, în ultimii 10 ani, în ţări precum Germania, Austria, Elveţia, Polonia, Republica Cehă și Letonia. Începând cu anul 2000, nu mai puţin de 400 de copii au fost lăsaţi în cutii.

Cei mai fervenţi apărători ai acestei practici sunt, potrivit The Guardian, militanţii pro-viaţă, politicienii de dreapta și unele grupuri religioase. Aceștia argumentează că obiceiul ar „proteja dreptul la viaţă al copiilor". Oficialii ONU spun în schimb că practica violează puncte cheie ale Convenţiei Drepturilor Copiilor (UNCRC). Aceasta prevede că cei mici au dreptul să își cunoască părinţii și că statul are datoria „să respecte dreptul copilului de a menţine relaţii personale cu părinţii săi".