Recorduri de oameni mari doborâte de copii

94

„Mami, te sun de pe acoperișul lumii" au fost primele cuvinte la telefon ale celui mai tânăr alpinist care a cucerit vârful Everest, notează Associated Press. La doar 13 ani, Jordan Romero este acum la un pas de a fi atins vârfurile celor șapte continente.

În mod normal vârsta minimă pentru escaladarea versantului este de 18 ani, afirmă un ghid profesionist. Totuși, recordul anterior fusese al unui tânăr șerpaș nepalez de doar 16 ani. „Când vine o persoană mânată de un asemenea spirit, trebuie să o încurajăm.”, afirmă Jason Edwards, ghid al International Mountain Guides.

Jordan continuă tendinţa tinerilor aventurieri în jurul globului. La 16 ani australianca Jessica Watson a devenit cea mai tânără persoană care a navigat singură în jurul globului, nonstop și fără assitenţă. Anul trecut, la doar 14 ani olandeza Laura Dekker a avut un plan similar, dar un tribunal olandez i-a interzis călătoria, sfătuind-o să se pregătească mai bine și să mai aștepte un an. În ianuarie tânărul american de 17 ani Johnny Collinson a devenit cel mai tânăr alpinist care a escaladat cel mai înalt vârf al fiecăruia dintre cele șapte continente.

Pentru Jordan Romero mai rămâne acum doar Masivul Winson din Antarctica. În decembrie este plănuită călătoria. „O joacă de copii”, a spus mama lui Jordan.