Violenţa pe care copiii o învaţă din jocuri video

1161

Violenţa poate fi învăţată. Iar copiii sunt predispuși să o înveţe mai rapid decât adulţii. Un nou studiu a demonstrat legătura dintre jocurile video violente pe care le joacă copiii și agresivitatea acestora. Deși nu este nouă concluzia, scopul studiului demonstrează necesitatea luării unor măsuri serioase în acest sens.

Aproximativ 90% dintre copiii americani joacă jocuri video şi peste 90% dintre acestea conţin scene violente. Autorităţile americane au propus anul trecut impunerea unor taxe pe jocurile video violente sau limitarea vârstei celor care le pot cumpăra, notează time.com. Totuși, din cauza inconsecvenţelor din studii, președintele Obama a cerut niște studii conclusive pe care să își bazeze decizia.

În sprijinul acestui demers vine una dintre cele mai recente cercetări, publicată în JAMA Pediatrics, condusă de către Craig Anderson, de la Iowa State University, care a încercat să demonstreze legătura dintre jocurile video și comportamentul agresiv. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.034 băieţi şi fete, de diferite vârste, în cadrul căruia au fost întrebaţi despre obiceiurile lor în ceea ce priveşte jocurile video şi au completat chestionare pentru a analiza gradul lor de agresivitate şi violenţă.

S-a constatat că cei care petreceau multe ore jucând jocuri video violente erau mai predispuşi la agresivitate decât ceilalţi. Cercetătorii au concluzionat că expunerea la violenţă influenţează modul în care copiii se poartă în relaţiile cu cei din jurul lor și produce un comportament mai impulsiv.

Studiile susţin faptul că şi creierul suferă transformări în urma expunerii la jocuri video violente. În anul 2011, un studiu a demonstrat că, după o săptămână în care voluntarii au jucat jocuri video în fiecare zi, anumite regiuni ale creierului, precum cele care răspund de emoţii, atenţie sau inhibarea impulsurilor înregistrau mai puţină activitate decât ale celor care nu jucaseră. Se pare că efectul jocurilor video asupra creierelui ar fi reversibile, dar practicarea lor pe o perioadă mai lungă poate provoca schimbări permanente în creier.

Alte studii au arătat că expunerea la jocurile video violente reduc empatia celui în cauză sau provoacă rasism. Christopher Ferguson, de la Departamentul de Psihologie de la Stetson University, insistă asupra faptului că nu există suficiente dovezi în favoarea unei legături între jocurile video violente şi comportamentul celor care le joacă. El spune că cei care susţin această legătură nu ţin cont de alţi factori care pot influenţa comportamentul agresiv al copiilor, cum ar fi violenţa din cămin, abuzurile sau bolile mintale.

Anderson admite că este nevoie de mai multe studii în domeniu pentru a stabili o legătură clară între aceste două lucruri, dar recomandă prudenţă şi o mai mare conştientizare a modului în care mediile virtuale influenţează comportamentul din viaţa reală.