Dr. Strul Moisa: Biblia poate fi citită cu "lentile metalurgice"

145

Volumul Biblia şi Metalurgia este lansat azi, la Cluj. Cartea este o încercare de a demonstra că ştiinţa metalurgică a fost prezentă în viaţa societăţilor prezentate în Biblie.

Autorul Strul Moisa, inginer-şef al Departamentului de Ingineria Materialelor din cadrul Universităţii Ben Gurion, din Israel, a scris această lucrare de pionierat în domeniu, o carte care se adresează deopotrivă teologilor, lumii universitare cu profil tehnologic şi tuturor celor interesaţi de cultură, istorie biblică şi metalurgie. Cititorul este provocat de dl Moisa la o lectură a Bibliei cu „lentile metalurgice", notează curierulnational.ro.

„Această carte reprezintă o muncă de cercetare de peste 6 ani, practic putea fi un nou doctorat în care încerc să descriu legătura dintre Biblie şi metalurgie. (…) Cartea se adresează unui public larg, nu numai publicului teolog, universitar-tehnologic, efectiv tuturor celor care doresc să aprofundeze anumite elemente şi, dintr-odată, vor realiza acea legătură dintre Sfânta Scriptură şi Metalurgie", a declarat autorul.

Lansarea volumului este organizată la Cluj de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor în colaborare cu Editura Galaxia Gutenberg. Lansarea va avea loc la ora 12, în Sala de conferinţe „Ioan Muşlea" din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga" din Cluj.

Evenimentul editorial va fi moderat de prof. dr. ing. Ioan Vida Simiti, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. Printre invitaţi se numără preotul Silviu Hodiş, directorul Editurii Galaxia Gutenberg, şi prof. dr. ing. Horia Colan, membru al Academiei Române, conform utcluj.ro.

  „Parcurgând filele cărţii, descoperi imensul aport material oferit de către «decorul» şi «parfurmul» specifice metalelor şi metalurgiei, la frumeseţea şi intensitatea deosebită a mesajului spiritual ce-l poartă Sfânta Scriptură. Considerăm lucrarea Biblia şi Metalurgia, a domnului dr. ing. Strul Moisa, nu numai o lucrare de pionierat în domeniu, dar şi un eveniment editorial, deopotrivă atât pentru lumea teologilor care studiază Biblia, cât şi pentru lumea universitară sau tehnologică, cu dimensiuni largi, cognitive şi – de ce nu –de cultură, pentru publicul larg", a declarat arhimandritul Ieronim Creţu, episcop vicar patriarhal, reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române la Sfintele Locuri.

 Cartea Biblia şi Metalurgia a fost lansată ieri, şi de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) în colaborare cu Editura Galaxia Gutenberg. „Este… o lucrare în care descoperi un univers pe care nici nu ţi l-ai fi imaginat. Ne aflăm în faţa unui text care te pune să gândeşti, să faci conexiuni, să investighezi pentru a înţelege nivelul la care ajunseseră tehnica şi arta metalurgică în vremurile biblice", a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, prezent la eveniment.