Piaţa de carte din România, în declin

39

Piaţa de carte a scăzut în 2010, în România, cu cca. 15% comparativ cu anul 2009. Vânzările de carte străină s-au redus cu aproximativ 25%, conform unui comunicat de presă al Casei de Insolvenţă Transilvania (CIT).

„Valoarea medie a coşului de cumpărături a suferit, la rândul său, o scădere semnificativă", se arată în acelaşi comunicat al CIT, care este administrator financiar al companiei Diverta, aflată în insolvenţă, conform Mediafax.

În 2010, au avut loc falimente în industria de carte, iar unele librării s-au închis. Şi tipografiile au avut de suferit. Pentru a rezista condiţiilor economice dificile, editurile au trebuit să facă reduceri de preţuri. Aceste reduceri s-au simţit însă şi în calitatea cărţilor.

„De doi ani, toate editurile au reduceri importante. Însă acest lucru se simte în calitatea cărţilor. Hârtia nu mai este de aceeaşi calitate. Coperţile sunt mai subţiri. Editurile au ales variantele mai convenabile", a declarat Iren Arsene, manager partner al Editurii "Curtea Veche".

Piaţa cărţilor în format digital este pe un trend ascendent. „Toată lumea va trebui să îşi regândească strategiile. Miza pe hârtie este una pierdută pe termen lung, iar pentru asta nu trebuie să ne uitam doar la SUA, unde digitalul creşte, iar hârtia scade. Mai punem între 5 şi 10 ani la fenomenul american şi ne vom uita la cel similar în România", a declarat Bogdan Colceriu, coordonatorul proiectului www.okian.ro, notează curierulnational.ro.

(Foto: hellosm.ro)