Cum îţi clădești o mentalitate puternică

1955

Tăria mentală face diferenţa dintre o persoană care se lasă copleșită de obstacolele vieţii și cea care le înfruntă cu seninătate și stoicism. Află câteva dintre tacticile care îi ajută pe oamenii cu o mentalitate puternică să facă faţă provocărilor.

„Poţi avea cel mai bun plan din lume, dar, dacă nu vezi clar situaţia, nu va avea prea mare importanţă”, a declarat Ryan Holiday, autorul cărţii Obstacolul din cale, pentru Huffington Post. El consideră că tăria mentală este construită pe baza a trei elemente-cheie. Primul se referă la modul obiectiv în care privești problema, cel de-al doilea, la planul de acţiune în scopul rezolvării acestia, iar ultimul este legat de motivaţia și voinţa de a pune în practică soluţiile gândite.

Oamenii cu o mentalitate puternică nu se tem de suferinţă, ci au înţeles că episoadele mai puţin fericite ale vieţii au lecţii valoroase de predat. În loc să fugă de sentimentele negative și să le reprime, ei aleg să le accepte ca parte integrantă a experienţelor vieţii și să se lase modelaţi, în mod pozitiv, de acestea. De la tristeţe și eșec până la dezamăgiri, toate „ne fac ceea ce suntem”, punctează cercetătorul Hugh Mackay.

În același timp, persoanele cu o mentalitate de fier știu să își folosească resursele în mod eficient. De exemplu, deși nu își resping trăirile negative, au învăţat să nu se lase controlate de ele. Astfel, câștigă timp preţios și își păstrează energia, altfel consumate pentru a-și „plânge de milă”, sugerează psihoterapeuta Amy Morin, într-un articol pentru Life Hack. Totodată, oamenii cu o mare tărie mentală știu că este păgubos și inutil să încerci să schimbi lucrurile asupra cărora nu ai putere de control, să încerci să faci pe plac tuturor, să te temi de schimbări sau să refuzi să depășești trecutul.

Ei au învăţat că eșecul nu înseamnă neapărat un capăt de drum, ci o nouă oportunitate și o experienţă din care pot desprinde învăţături importante. Și în timp ce dovedesc perseverenţă și ambiţie în atingerea obiectivelor, oamenii cu o mentalitate puternică știu când e cazul să se oprească. Ei recunosc momentul în care e mai bine să spună: „Am încercat tot ce am putut în această situaţie, iar acum pot renunţa”, este de părere Holoday.