Cum le cerem iertare celor faţă de care am greșit

1657

„Greșeala recunoscută este pe jumătate iertată", însă pentru ca scuzele pe care le cerem acelora faţă de care am greșit să fie cu adevărat eficiente, ele trebuie să înglobeze câteva elemente esenţiale, potrivit experţilor care au analizat „arta" de a cere iertare.

Atunci când formulăm scuzele, de cele mai multe ori ele sunt construite baza a trei elemente, punctează dr. psiholog Guy Winch într-un articol pentru Psychology Today. În primul rând, transmitem faptul că regretăm cele întâmplate și neplăcerile cauzate, apoi ne exprimăm direct părerea de rău, iar la sfârșit le cerem iertarea celor faţă de care am greșit. În această formă însă, cererea de iertare este incompletă.

Pentru a fi eficiente, scuzele trebuie să mai cuprindă un element dintr-o serie de trei: empatia faţă de celălalt, recunoașterea încălcării unei reguli sociale și oferirea unor „despăgubiri”, scrie dr. Winch. Acest element variază în funcţie de modul în care este percepută relaţia dintre cei doi indivizi. Astfel, în urma studiilor, experţii în domeniu au observat că empatia este metoda cea mai eficientă în cazul persoanelor care se definesc prin conexiunea cu celălalt. Răspunsul la oferirea unei despăgubiri a fost mult mai puternic în cazul celor care ţin cont de contribuţia pe care o aduce fiecare în relaţie. Nu în ultimul rând, recunoașterea încălcării normelor a fost bine primită de cei care percep relaţia ca fiind integrată unui grup.

Dr. Winch subliniază că scuzele noastre ar trebui să cuprindă toate cele șase elemente. Astfel, după formularea setului de trei componente pe care le folosim de regulă, ar trebui să enunţăm și celelalte trei care construiesc o cerere de iertare eficientă, accentuând însă acel element care se potrivește în cadrul relaţiei pe care o avem cu cel faţă de care am greșit. De exemplu, dacă îi cerem scuze unui coleg de serviciu, componenta pe care trebuie să insistăm va fi cea legată de oferirea unei despăgubiri. Dacă îi cerem scuze persoanei iubite, vom folosi mai multă empatie, în timp ce în faţa unui prieten vom pune accentul pe recunoașterea încălcării normelor sociale.

Ceea ce este extrem de important în momentele în care le cerem iertare celorlalţi, pe lângă cele șase componente care alcătuiesc scuza, este să îi ascultăm întotdeauna cu deschidere și răbdare pe cei cărora le-am greșit, iar scuzele pe care le prezentăm lor să fie întotdeauna sincere.