Cum să trăieşti o viaţă lungă şi frumoasă

1895

Toţi ne dorim o viaţă lungă şi frumoasă, fericită, dar nu toţi facem ceva în acest sens. Iată câteva sfaturi ale oamenilor de ştiinţă care au studiat acest aspect.

The Longevity Project este un studiu realizat pe o perioadă de 80 de ani, pe un eşantion de peste 1.500 de persoane, de la vârsta copilăriei până la cele mai înaintate vârste. În tot acest timp, participanţii au fost supuşi anumitor teste fizice şi psihologice, în urma cărora oamenii de ştiinţă au ajuns la anumite concluzii cu privire la ce înseamnă o viaţă lungă şi fericită.

Unul dintre lucrurile interesante pe care le subliniază cercetătorii în cartea The Longevity Project: Surprising Discoveries for Health and Long Life from the Landmark Eight-Decade Study este faptul că recomandările privind fericirea sunt asemănătoare cu cele privind menţinerea sănătăţii. Pentru a fi mai fericiţi şi, prin urmare, mai sănătoși, cercetătorii recomandă mai puţine ore petrecute în faţa televizorului, mai mult timp petrecut cu familia şi prietenii, mai multe exerciţii fizice şi mai mult ajutor oferit celor din jur. Dar şi mai multă recunoştinţă.

Referitor la dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor cu cei din jur, Howard Friedman, autorul cărţii, clarifică anumite aspecte. De multe ori ne gândim că persoanele care au pe cine să se sprijine în momentele grele sau cui să ceară ajutor sunt cele care se simt cel mai bine şi care trăiesc cel mai mult, dar nu este aşa. După cum reiese din studiu, nu cei care sunt ajutaţi, ci cei care îşi ajută rudele, prietenii, vecinii, cei care sunt preocupaţi de cei din jur sunt cei care trăiesc cel mai mult.