Cum știi când cineva te minte

1319

Cei care „mint de îngheaţă apele" au un talent aparte de „a duce cu zăhărelul". Însă așa cum „nu există criminal perfect", nu există nici mincinos perfect, mai ales că „minciuna are picioare scurte".

Cei care „mint de îngheaţă apele” au un talent aparte de „a duce cu zăhărelul”. Însă, așa cum „nu există criminal perfect”, nu există nici mincinos perfect, mai ales că „minciuna are picioare scurte”.

Un profesor de la UCLA (University of California, Los Angeles) a publicat un studiu în care a sintetizat cele mai frecvente gesturi prin care mincinoșii se dau singuri de gol.

Studiul publicat de profesorul Edward Geiselman a luat în calcul 60 de cercetări anterioare despre cum să detectezi minciuna și a fost publicat în American Journal of Forensic Psychiatry. Geiselman spune că există câteva indicii care îi trădează pe mincinos:

  • Când este luat la întrebări, spune numai esenţialul dintr-o întâmplare. „Marea majoritate a oamenilor care mint preferă să nu dea prea multe detalii, fiindcă există riscul să nu şi le amintească mai târziu”, spun Geiselman. Alţii se tem că, dacă spun o poveste mult prea elaborată, cei care îi ascultă nu or să-i creadă.
  • Deși omul care înșală nu spune multe, are tendinţa de a da detalii irelevante despre puţinul pe care l-a povestit.
  • Are tendinţa să răspundă la întrebări repetând întrebarea. Astfel, dacă îl întrebi: „Unde ai fost aseară?”, el îţi răspunde: „Unde am fost aseară…?”
  • Mincinosul monitorizează atent reacţia ascultătorilor la ceea ce li se spune. „Încearcă să vadă dacă muști momeala”, explică Geiselman. Din acest motiv, mincinosul poate vorbi lent, lăsându-și timp ca să construiască povestea cât mai credibil.
  • Geiselman susţine că un alt lucru care îl dă de gol pe mincinos este că își muşcă buzele şi evită contactul vizual. „Asta arată că ceva nu este în regulă. Înseamnă că trebuie să se gândească bine la un răspuns”, spune Geiselman.
  • Un alt indiciu este că gesturile mincinosului sunt îndreptate spre propria persoană (se joacă cu hainele sau cu o şuviţă de păr).