De ce cazi pradă ispitelor și cum poţi învinge aceste porniri

964

„Fructul interzis" pare întotdeauna mai dulce, indiferent că e vorba de un desert caloric în timpul curei de slăbire sau încălcarea unor rigori sau adoptarea unor comportamente neadecvate și rele. Ispitele nu ocolesc pe nimeni, ne slăbesc auto-controlul și puterea, însă capacitatea lor de a ne ademeni poate fi ţinută în frâu.

De cele mai multe ori, faptul că nu ne vede nimeni este factorul care ne determină să cădem pradă ispitei, punctează scriitorul A.L. Kennedy într-un articol pentru BBC. „Când psihologii testează modul în care oamenii se comportă cu și fără supraveghere, devine deprimant de evident că, dacă ne gândim că nimeni nu se uită, nu lăsăm nici pe departe conștiinţa să fie ghidul nostru”, subliniază Kennedy.

Deși niciunul dintre ispitiţi nu își propune să se lase pradă tentaţiei, aceste momente apar și ar putea fi rezultatul faptului că nu ne dăm seama că trecem printr-un moment în care suntem vulnerabili, punctează Science Daily. Atunci când încercăm să rezistăm elementului ademenitor, „variabila ritmului cardiac” (HRV), o măsură ce are legătură cu autoreglarea, crește, susţin cercetătorii de la Universitatea din Kentucky. În prima parte a experimentului, participanţii au fost rugaţi să se abţină de la a mânca timp de trei ore. Li s-a spus că acest lucru face parte dintr-o testare a „fiziologiei preferinţelor de mâncare”. Apoi li s-au prezentat câteva tăvi cu prăjituri, bomboane și morcovi. În încercarea lor de a rezista tentaţiei alimentelor dulci, alegând morcovii, nivelul HRV al acestora a crescut simţitor. Această variabilă indica activarea procesului de autoreglare.

În cea de-a doua parte, participanţii au fost rugaţi să rezolve câteva anagrame dificile sau chiar imposibil de realizat. Rezultatele au arătat că acele persoane care s-au luptat cu tentaţia de a mânca prăjiturile sau bomboanele au renunţat mult mai repede la efectuarea acestei sarcini, decât ceilalţi. În plus, participanţii care aveau în mod natural un nivel crescut al HRV au rezistat mult mai mult acestui exerciţiu.

A.L. Kennedy subliniază influenţa stresului, a lipsei unor reguli bine enunţate, a unei ierarhii definitivate, a lipsei de supraveghere și a unor consecinţe în ceea ce privește acţiunile noastre, asupra dezvoltării unor comportamente dăunătoare. Ea oferă ca exemplu Experimentul Închisorii Stanford, efectuat de Philip Zimbardo, unde participanţii au putut juca pe rând rolul gardienilor sau deţinuţilor. Exerciţiul a fost întrerupt după numai șase zile, deși trebuia să se desfășoare timp de două săptămâni, pentru că cei 24 de studenţi participanţi și-au luat, în scurt timp, rolul foarte în serios. Drept urmare, cei care erau gardieni au început să facă un abuz de puterea pe care o deţineau, iar „falsa scenă devenise o lume reală și periculoasă a cruzimilor excaladare”, notează Kennedy.

Partea bună este că oamenii pot rezista în faţa ispitelor care le apar în cale, chiar și atunci când este vorba de comportamente periculoase.

Mary Fairchild, scriitoare de cărţi creștine și numeroase articole pe teme biblice, punctează că un prim pas în eliberarea de tentaţii este recunoașterea înclinaţiei spre păcat. Fiecare dintre noi ar trebui să se aștepte să fie ademenit și trebuie să fie pregătit de acest lucru.

Următorul pas este să fugi în direcţia opusă ispitei. Amintește-ţi că întotdeauna există o altă cale mai bună care te va feri de elementele ademenitoare. Chiar dacă nu vei reuși întotdeauna să te ferești de ispita păcatului, încearcă să te redresezi și caută iertare pentru fapta săvârșită.

Adu-ţi aminte de consecinţe, noteză Beliefnet. Toate faptele noastre au o urmare. Imaginează-ţi ce s-ar întâmpla dacă ai duce la bun sfârșit fapta respectivă, lăsându-te pradă ispitelor. Poate că relaţiile tale ar avea de suferit, sănătatea ta ar fi afectată sau reputaţia șifonată. Gândindu-te la aceste consecinţe, reflectează dacă merită să te lași ademenit.

Cunoaște-ţi slăbiciunile! Poate abia te-ai lăsat de fumat, ori știi că ai un comportament exploziv în situaţii de tensiune. Este important să realizezi toate aceste momente vulnerabile care te pot determina să faci acţiuni pe care mai apoi să le regreţi. Găsește metode eficiente de a le înlătura din viaţa ta.

Rezervă un loc în inima și în mintea ta pentru Dumnezeu. Este important să ceri Divinităţii îndrumare și sprijin în fiecare zi, nu numai atunci când te simţi neputincios, dar și să îi aduci mulţumire pentru că te protejează de tentaţii.