Imaginea unui bebeluș finlandez dormind liniștit într-o cutie de carton spune povestea unei politici sociale lăudabile, care a reușit să facă din Finlanda una dintre ţările cu cea mai mică rată de mortalitate infantilă din lume.

Începând din anii 1930, fiecare femeie însărcinată din Finlanda, indiferent de pătura socială din care face parte, primește din partea statului o cutie de carton plină cu hăinuţe, scutece și jucării, care poate fi folosită și ca pat. Statul oferă și opţiunea unei alocaţii de 140 de euro, scrie BBC, însă 95% dintre femei preferă cutia, pentru că are o valoare mult mai mare.

Tradiţia cutiei de carton a fost iniţiată ca o măsură de prevenire a mortalităţii infantile, dar s-a dovedit a fi un instrument foarte util în educarea mamelor, sub numeroase aspecte. Pe măsură ce conţinutul cutiei s-a schimbat, și comportamentul mămicilor s-a transformat. De exemplu, legislaţia prevede ca mamele care doresc să primească acea cutie să consulte un medic înainte de a patra lună de sarcină. Astfel, cutia nu doar că oferea mamelor tot ce aveau nevoie pentru bebeluș, dar le-a și educat pe femei să meargă la medic.

Apoi, s-a observat la nivel statistic că, atunci când statul a retras de pe lista obiectelor cuprinse în cutie biberoanele, mamele au început să își alăpteze mai des copiii. Și tot în direcţia educării, cutiile cuprind cărţi cu imagini colorate, astfel ca cei mici să prindă gustul lecturii cât mai devreme.

În plus, incluzând salteluţe și așternuturi pentru cei mici în cutia oferită ca alocaţie, serviciile sociale i-au educat pe părinţi să nu mai doarmă în același pat cu bebelușii lor. Însă, dincolo de aceste măsuri punctuale, mesajul pe care îl transmite iniţiativa cutiei pentru bebeluși este că orice copil poate avea un start egal în viaţă.