De ce sunt adolescenţii timizi?

1252

Adolescenţii sunt deseori predispuși la timiditate, în mare parte pentru că se îngrijorează cu privire la ce gândesc alţii despre ei. Un studiu Harvard dezvăluie și mai multe din aspectele aflate în spatele timidităţii adolescenţilor.

Adolescenţii timizi sunt aşa nu pentru că îşi doresc acest lucru, ci pentru că aşa acţionează creierul lor, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Harvard University. Aceştia au descoperit că în momentele în care se simt timizi, jenaţi, se activează o zonă din creier care se dezvoltă la maturitate şi, de asemenea, se conectează cu alta, atunci când se simt observaţi şi evaluaţi, notează Huffington Post.

Studiul, care a fost publicat de Psychological Science, a fost realizat pe 69 de persoane cu vârste cuprinse între 8 şi 23 de ani, care au participat la un test de evaluare socială, timp în care creierul le-a fost monitorizat. Participanţii au fost puşi în faţa unui ecran şi li s-a spus că sunt filmaţi, iar în spatele camerei se află cineva de aceeaşi vârstă cu ei, care îi observă. Acest lucru i-a făcut pe cei mai mulţi dintre participanţi să se simtă timizi, jenaţi, iar cercetătorii au observat că aceste emoţii se manifestau tot mai puternic pe măsură ce subiecţii analizaţi erau mai înaintaţi în vârstă. Timiditatea a predominat în teste mai ales la adolescenţi.

Acelaşi studiu a relevat că adolescenţa are această caracteristică unică de a fi o perioadă de vârf în care timiditatea, reactivitatea psihologică şi activitatea în anumite zone din creier converg într-un climax atunci când adolescenţii se simt evaluaţi de altcineva.