De ce unora nu le place… nimic

1630

În timp ce anumitor persoane le plac foarte multe lucruri, altele parcă nu sunt satisfăcute de nimic, iar acest lucru ar putea fi cauzat atât de factori biologici, cât şi de mediul în care trăiesc, susţin cercetătorii americani citaţi de Live Science.

Cercetătorii de la Universităţile Illinois şi Pennsylvania au vrut să vadă dacă atitudinile dispoziţionale sunt influenţate de trăsături de personalitate distincte, dincolo de caracteristici precum optimismul, pesimismul, extrovertire sau intravertire. La început au luat parte la studiu 1.300 de persoane, iar oamenii de ştiinţă au realizat o listă de obiecte care nu aveau nicio legătură unul cu celălalt, conţinând lucruri precum sare de mare, tricouri sau chefali, din care au ales, în final, 16 elemente.

Studiul a continuat apoi pe un eşantion de 2.000 de participanţi, studenţi la Universitatea de stat din Illions şi un segment demografic mai mare adunat de la un serviciu de studiu al Amazon.com, care au trebuit să evalueze obiectele de pe listă cu un calificativ de la 1 la 7 (1 desemnând un lucru “extrem de nefavorabil” şi 7 reprezentând obiecte “extrem de favorabile”). De asemenea, voluntarii au completat şi teste pentru a stabili dacă aceştia sunt optimişi sau pesimişti, intravertiţi sau extravertiţi.

Rezultatele au arătat că în ciuda trăsăturilor de personalitate atitudinile dispoziţionale erau influenţate de combinaţia dintre biologia cuiva şi mediul în care trăieşte. De asemenea, ei au observat că, de exemplu, chiar dacă aveau o fire optimistă, unele persoane aveau tendinţa de a nu le plăcea multe lucruri, în timp ce persoanele pesimiste puteau să fie încântate de o mulţime de elemente.

Descoperirile i-ar putea ajuta atât pe cei cu dispoziţii preponderent negative, cât şi pe cei cu dispoziţii pozitive să realizeze ce rol joacă ei însuşi în formarea propriilor atitudini în ceea ce priveşte lucrurile, lucru care ar putea contribui la o evaluare mult mai obiectivă. De exemplu, persoanele cu dispoziţii negative au tendinţa de a se concentra asupra cusururilor. Atunci când trebuie să aleagă ceva, ei se concentrează asupra comentariilor negative despre acel lucru, lucru care îi determină să fie subiectivi şi să nu aprecieze obiectul respectiv la adevărata sa valoare, punctează autorul studiului, Justin Hepler, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois.

Cercetătorii vor să efectueze studii viitoare pentru a analiza modul în care personalitatea distinctă poate influenţa comportamentul, luând în calcul şi alte corelaţii cu, de exemplu, starea de depresie sau dispoziţiile negative.

Studiul a fost publicat în Journal of Personality and Social Psychology.