De la 200$ la o afacere de milioane de dolari

1137

Fomba Trawally este unul dintre cei mai proeminenţi oameni de afaceri din Liberia. N-ar fi nimic special în asta, dacă bărbatul nu și-ar fi câștigat această poziţie investind o sumă minoră – 200 de dolari – într-o idee banală pentru Occident, dar inovatoare pentru Liberia. Azi, Trawally deţine National Toiletries Incorporated, prima companie liberiană care produce hârtie şi produse de igienă, relatează CNN.

Împreună cu alţi compatrioţi, Fomba Trawally s-a refugiat în Gambia, în 1989, la izbucnirea Primului Război Civil Liberian. Întors în Liberia după război, Trawally a realizat că poate face profit prin capitalizarea unui produs foarte cerut: şlapi de cauciuc. Nu a investit mai mult de 200$ în şlapi, însă rezultatele s-au văzut în scurt timp. Afacerea a crescut încet, dar sigur, iar în 2005 omul de afaceri avea trei magazine în care vindea produse din hârtie şi cosmetice importate de peste tot din lume.

Succesul şi spiritul său inovator l-au convins să devină producător şi să ajute economia ţării. Aşadar, în 2010 a lansat National Toiletries Incorporated. Fabrica companiei a devenit funcţională la începutul acestui an şi produce 4 tipuri de produse: scutece, prosoape de hârtie, şerveţele şi hârtie igienică. Având în vedere vânzările, care au atins peste 600.000$, Trawally plănuieşte să dubleze capacitatea fabricii până la sfârşitul anului.

Realizările şi paşii lui îndrăzneţi nu contribuie doar abstract, inspirându-i și pe alţi liberieni spre antreprenoriat, ci și concret, oferind locuri de muncă pentru numeroși cetăţeni ai ţării africane. „Eu nu angajez membri ai familiei. Găsesc persoane care nu au văzut în viaţa lor asemenea maşini şi îi învăţ cum să le utilizeze şi îi văd cum devin mai buni. Dacă eu pot, şi ei pot”, a declarat Trawally.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.