Declinul Occidentului: a început numărătoarea inversă?

1247

Modernitatea a fost dintotdeauna asociată cu stilul de viaţă occidental. În timp ce bunăstarea materială, valorile democraţiei, idealurile educaţionale occidentale continuă să fie un miraj pentru ţări precum România, modelul occidental rămâne un vis etern. Și, totuși, „Occidentul a cam obosit, nu mai oferă suficient vis, nu mai oferă suficientă perspectivă pentru o lume de mâine" a afirmat istoricul Lucian Boia, reliefând o perspectivă sumbră unei lumi care, sugerează el, se află în pragul prăbușirii.

Omul care a revoluţionat, după 1989, istoriografia românească, propunând o perspectivă demitizantă asupra istoriei, continuă să stârnească dezbateri şi controverse, atât prin cărţile sale, cât și prin ideile vehiculate în spaţiul public. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, reputatul istoric Lucian Boia provoacă din nou opinia publică comentând pe marginea volumului publicat recent Sfârșitul Occidentului?.

Prin afirmaţiile sale, el creionează un viitor sumbru pentru o Europă care, în opinia sa, este în pragul unei prăbușiri certe. Mai mult de atât, el preconizează apariţia unei civilizaţii cu totul diferite de cea cunoscută până acum. „Până acum, Occidentul a dominat lumea, prin civilizaţie, prin capacitatea lui tehnologică, economică etc., prin modelul pe care l-a oferit şi pe care toţi au încercat să-l imite… Eu nu ştiu cum va arăta (noua civilizaţie, n.r.), dar va fi altceva decât viaţa cu care am fost obişnuiţi până acum".

Deși recunoaște că lumea actuală este creaţia Occidentului, acesta fiind „animat de credinţa creştină şi de misiunea care-i revenea de a unifica lumea în jurul creştinismului", Lucian Boia este convins că Occidentul în momentul de faţă a „obosit".

Provocat să formuleze o prognoză a viitorului, Boia a menţionat că nu se consideră un futurolog. Este convins că „despre viitor se spun numai prostii. E normal să privim spre viitor, dar în acelaşi timp scenariile pe care le construim noi nu au fost niciodată ratificate de adevăratul viitor. Istoria s-a încăpăţânat să meargă pe propriul ei drum". Boia se dezice de cei care nu ezită în a identifica cu certitudine evenimente încă nederulate, în condiţiile în care „nu avem cum să ştim cum va fi ziua de mâine. Abia reuşim să interpretăm cum a fost trecutul – şi chiar şi aici aproximăm", a conchis istoricul.

Însă ideea prăbușirii lumii occidentale, așa cum o vede istoricul, nu este nouă. Ea a fost formulată pentru prima dată de către Oswald Spengler, filosof idealist în anii Primului Război Mondial. Concepţia centrală a lui Spengler așa cum este redată în lucrarea Declinul Occidentului este aceea că toate culturile urmează un ciclu de dezvoltare analog evoluţiei organice: naştere, maturizare şi declin. La baza teoriei lui Spengler stă conceperea evoluţiei culturii în termeni asemănători cu evoluţia unui organism biologic, fiecare cultură urmând logica organică a unei fiinţe vii, logică pe care filosoful o numeşte destin. Din perspectiva sa, Occidentul urma să se prăbușească în aceeași manieră în care au experimentat decăderea și alte mari civilizaţii istorice.

Cercetări recente sugerează că previziunile sumbre referitoare la schimbarea polilor de putere vor deveni o realitate în viitorul apropiat. Cum va fi lumea în următorii ani? se întreabă tot mai multe instituţii cu rol în identificarea tendinţelor la scară globală, printre care și CIA. Pentru a răspunde, serviciile de spionaj americane au colectat informaţii la nivel mondial, care au ajutat la prefigurarea viitorului şi mizele geopolitice ale acestuia, informează România Liberă. Biroul de analiză şi anticipaţie geopolitică şi economică al CIA publică periodic un raport ce are rol de referinţă majoră pentru toate cancelariile din lume. În ultimul raport prezentat preşedintelui Barack Obama, apărut sub titlul „Global Trends 2030 – Alternative Worlds" („Tendinţe mondiale 2030 – noi lumi posibile"), constatarea principală este declinul Occidentului. Concluzia este că începe faza finală a unui ciclu de cinci secole de dominaţie occidentală în lume. Ipoteza este că Occidentul își va pierde puterea în faţa ascensiunii noilor puteri emergente. Chiar dacă SUA vor rămâne una dintre principalele puteri planetare, vor pierde hegemonia economică în favoarea Chinei. Această schimbare structurală, agravată de profunda criză economică actuală, ar putea reuşi acolo unde au eşuat URSS şi Al Qaeda – slăbirea durabilă a Occidentului, consideră sursa citată. În acord cu observaţiile istoricului Arnold Toynbee, formulate încă acum 50 de ani, imperialismul occidental poate unifica planeta, dar aceasta nu înseamnă o dominaţie eternă, nici din punct de vedere material, nici intelectual.

Viitorul este rareori previzibil, dar trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm la diverse circumstanţe posibile. Lucian Boia sau CIA deţin un punct de vedere subiectiv în ce priveşte evoluţia lumii, punct de vedere condiţionat de limitele cunoașterii umane sau de interesele politice, dar previziunile pot indica, iar realităţile confirma, o degradare a unei civilizaţii pe care mulţi au considerat-o eternă.

Niciun articol afișat