4 obiceiuri simple care te fac mai deștept

568

Jurnalistul Clive Thompson, autorul cărţii Mai deștept decât crezi, dezvăluie câteva metode prin care fiecare își poate dezvolta abilităţile cognitive și performanţa creierului, într-un interviu acordat publicaţiei Psychology Today.

Dr. Jonathan Wai, cercetător la Universitatea Duke, a extras din discuţia cu Thompson, cele mai importante metode prin care îţi poţi antrena creierul:

1. Deconectează-te. Thompson mărturisește că preferă să stea departe de e-mail în timpul weekendurilor. În schimb, el dedică tot acest timp liber unei activităţi care îl stimulează mental: cititul.

2. Păstrează o „diversitate cognitivă”. Este important să îţi rezervi timp și pentru activităţi complet diferite faţă de cele pe care le efectuezi la serviciu. De exemplu, Thompson, care este jurnalist, petrece o mare parte din timp scriind. Însă își alocă o jumătate de oră la sfârșitul zilei pentru a cânta la chitară, lucru care permite creierului să intre într-o altă stare.

3. Nu te izola social. „Suntem mai deștepţi atunci când suntem în jurul altor persoane”, este de părere Thompson. Astfel ne putem construi inteligenţa emoţională. Conversaţiile cu ceilalţi, disputele sau discuţiile în contradictoriu ne stimulează mental și, totodată, ne ajută să descoperim mai multe despre noi, despre ceilalţi și despre lume.

4. Folosește tehnologia modernă în folosul tău. De pildă, internetul ne-a oferit accesul rapid la o lume întreagă prin apăsarea câtorva taste. Iar asta nu e tot. Putem învăţa câte ceva folosind chiar și acele mijloace care nu de puţine ori ne determină să procrastinăm. Thompson oferă exemplul reţelei de socializare Twitter. Acest canal de comunicare online ne învaţă un lucru important: cum putem sintetiza informaţia, astfel încât să transmitem esenţa în numai 140 de caractere.