A murit cel mai bătrân elev din lume

14

Kimani Maruge, cel mai vârstnic elev din lume, a încetat din viaţă pe data de 14 august 2009. Kimani declara că s-a înscris la şcoală ca să „înveţe să citească Biblia, întrucât nu are încredere în versiunea pe care o ascultă la biserică".

    Kimani Maruge, inclus în Cartea Recordurilor drept cel mai vârstnic elev din lume, a încetat din viaţă pe data de 14 august 2009.

    În ciuda vârstei înaintate (84 ani), Kimani s-a înscris în clasa I în 2004, după ce guvernul Kenyei a promulgat legea gratuităţii învăţământului elementar. Doi dintre strănepoţii săi învăţau în aceeaşi şcoală, în clasele superioare. Îmbrăcat în uniformă, ocupându-şi locul în bancă asemenea tuturor celorlalţi elevi, Kimani s-a afirmat între primii cinci elevi din clasă.

    Agenţia ActionAid i-a sponsorizat în septembrie 2005 călătoria la New York, la summitul ONU – Millenium Development.

    Kimani a vorbit participanţilor despre importanţa educaţiei elementare. Întrebat despre călătoria sa cu avionul, Kimani s-a entuziasmat ca un copil. „Este ca şi când aş fi fost în cer", a declarat pentru BBC.[1]

    În timpul violenţelor postelectorale din Kenya (2007-2008), Kimani a locuit într-o tabără de refugiaţi şi, cu toate că a luat în calcul posibilitatea de a abandona şcoala, nu a renunţat. Se trezea în fiecare dimineaţă, îşi lua manualele şi părăsea tabăra cu peste 14.000 de refugiaţi, şchiopătând de-a lungul celor 4 kilometri care îl despărţeau de şcoală. „Este greu. Nu am pe nimeni care să mă ajute să merg. Dar îndemnul de a învăţa mă duce mai departe"[2] . În tabără, toată lumea îi ştia numele şi îi arăta un respect deosebit.

    Kimani Maruge a devenit o celebritate în lumea întreagă, un simbol al organizaţiilor care promovează accesul liber la educaţie. În 2010, Hollywood-ul va lansa filmul „The First Grader", inspirat din viaţa celui mai bătrân elev din lume.

    Kimani declara presei că s-a înscris la şcoală pentru că „speră să înveţe să citească Biblia, întrucât nu are încredere în versiunea pe care o ascultă în fiecare săptămână la biserică"[3] .

[1] "Kenya OAP school pupil flies high", http://news.bbc.co.uk, 8 septembrie 2005

[2] "Kenya 88-year-old schoolboy", http://www.theglobeandmail.com, 20 martie 2008 [3] "Kenya OAP school pupil flies high", http://news.bbc.co.uk, 8 septembrie 2005