Ce au în comun părinţii și copiii de succes

633

Deși o formulă secretă pentru a le asigura copiilor un viitor strălucit este departe de a fi inventată, părinţii pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de succes a micuţilor prin metode certificate știinţific și promovare de experţi.

Așteptările părinţilor pot fi văzute drept un factor de presiune de către copii, însă aceste cerinţe joacă un rol important în succesul viitor al micuţilor, au observat cercetătorii de la UCLA și Academia Americană de Pediatrie. La studiu au fost incluși 6.600 de copii născuţi în anul 2001 și părinţii acestora. Copiii au fost evaluaţi cu ajutorul unor teste psihologice și educaţionale standardizate. Părinţii au fost intervievaţi de patru ori, din momentul nașterii copilului, până când acesta a intrat la grădiniţă, cu privire la prezenţa copilului la grădiniţă și obiceiurile, comportamentele și provocările din familie.

Rezultatele au arătat că 96% dintre copiii cu cele mai bune rezultate au părinţi care se așteaptă ca ei să meargă la facultate. Doar 57% dintre părinţii copiilor cu rezultatele cele mai slabe au această așteptare de la micuţii lor.

„Părinţii care și-au dorit ca, în viitor, copilul lor să meargă la facultate au dat impresia că pot dirija copilul spre acest obiectiv, indiferent de venitul lor și de alte active”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Neal Halfon, directorul Centrului pentru Copii, Familii și Comunităţi mai Sănătoase din cadrul UCLA.

Părinţii care au investit în propria lor educaţie, le cresc astfel șansele de succes propiilor lor copii.. „Nivelul de educaţie al părinţilor, atunci când copilul a avut opt ani, a fost un factor de predicţie semnificativ pentru reușita școlară și profesională  a copilului, 40 de ani mai târziu”, scriu experţii de la Universităţile din Michigan și Bowling Green State în HHS Author Manuscripts.

Concluziile legate de influenţa nivelului academic al părinţilor asupra viitorului copiilor sunt întărite de un alt studiu, publicat în Journal of Research on Adolescence. Cu cât este mai înalt nivelul de educaţie al mamelor, cu atât cresc șansele copilului de a avea rezultate mai bune la învăţătură, potrivit rezultatelor obţinute de experţii de la Universitatea din Michigan.

Chiar și vârsta la care mama a născut a influenţat performanţele academice ale copiilor, potrivit studiului experţilor de la Universitatea din Michigan. Copiii aduși pe lume de mame de peste 19 ani au obţinut rezultate școlare mai bune la citire și matematică, până în clasa a opta, comparativ cu cei născuţi de mame sub 18 ani. „Aceste rezultate oferă dovezi convingătoare că a avea un copil în timpul adolescenţei conduce la consecinţe negative pentru reușitele generaţiei viitoare”, a declarat coordonatoarea studiului, Sandra Tang.

Nu în ultimul rând, un copil fericit are mai multe șanse să se transforme într-un adult de succes, comparativ cu un copil nefericit. „În medie, oamenii fericiţi au mai mult succes decât cei nefericiţi, atât în carieră, cât și în dragoste. Ei primesc comentarii mai bune legate de performanţă, au locuri de muncă mai prestigioase și câștigă salarii mai bune. Au mai multe șanse să se căsătorească și, odată căsătoriţi, sunt mai mulţumiţi de căsnicia lor”, scrie dr. sociolog Christine Carter, de la Centrul Greater Good Science de la Universitatea UC Berkley, în cartea sa, „Să producem fericirea: 10 pași simplu pentru copii mai veseli și părinţi mai fericiţi”.