Ortodoxia rusă cere interzicerea unor romane

105

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe din Rusia a afirmat că romanele lui Vladimir Nabokov sau Gabriel Garcia Marquez promovează și justifică pedofilia. Clericul a propus interzicerea acestora în liceele ţării.

Vsevolod Chaplin a indicat titluri precum Lolita al lui Nabokov sau Un veac de singurătate, al lui Garcia Marquez, susţinând că acestea „prezintă într-o manieră romantică pasiuni perverse care îi fac pe oameni nefericiţi". Ambele lucrări fac referiri dese la relaţii sentimentale și sexuale între adulţi și minori.

Clericul rus este cunoscut ca unul care deseori vorbește împotriva imoralităţii din Rusia, deși a fost etichetat ca un „filistean medieval”. El cerut și un control mai mare asupra materialelor difuzate de radio și televiziune, arătând că femeile din Rusia ar trebui să „urmeze un cod ortodox de îmbrăcăminte". De asemenea a apreciat întreruperea unei parade gay.

Biserica a cunoscut o revenire excepţională după căderea URSS, afirmând că are 100 de milioane de credincioși dintre cei 143 de milioane de locuitori. Sondajele au arătat însă că numai 5% sunt credincioși practicanţi.