Studiu: De ce să nu îţi lași copilul să guste alcool

1614

Copiii sunt curioși, iar cei mai mulţi dintre părinţi consumă băuturi alcoolice. Combinaţia rezultă în faptul că de multe ori copiii sunt lăsaţi de către părinţi să guste din băuturile lor, în ideea că nu se întâmplă nimic rău după „o guriţă”. De fapt, nu este deloc așa.

Unii părinţi consideră că dacă îi introduc pe copii în „tainele” băuturilor alcoolice acasă, aceștia vor ajunge în final să consume alcool în mod responsabil, iar multe dintre prostiile pe care le fac din curiozitatea de a încerca alcool vor fi eliminate. „Studiul nostru vine să arate contrariul”, spune Kristina Jackson, cercetătoare la Universitatea Brown.

Studiul a fost realizat pe 561 de copii din Rhode Island, pe o perioadă de trei ani. Rezultatele arată că aceia care au fost lăsaţi să guste alcool înainte să înceapă clasa a VI-a erau aceeași care până în clasa a IX-a trecuseră de la „o guriţă” la un pahar întreg și chiar se îmbătaseră.

Aproape 30% dintre copii au mărturisit că au gustat alcool până în clasa a VI-a. Până în clasa a IX-a, 26% dintre aceștia trecuseră la un pahar (comparativ cu 5,5% dintre cei care nu gustaseră), 8,9% au relatat un episod de beţie (comparativ cu 1,8% dintre cei care nu gustaseră), iar 17,3% încercaseră deja și anumite droguri (comparativ cu 6,6% dintre cei care nu gustaseră), arată studiul, care a fost publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs. 

Acest tip de educaţie le transmite copiilor mesaje mixte. „La vârsta aceea, unii copii o să aibă greutăţi de înţelegere a diferenţei dintre o gură de vin și un pahar întreg”, spune Jackson. Studiile anterioare au arătat însă și că e suficient să observe că părinţii lor consumă alcool în mod regulat, pentru ca unii copii să fie influenţaţi în mod negativ.

Astfel un studiu realizat pe 5.700 de adolescenţi din Marea Britanie a arătat că, la copiii ai căror părinţi consumă alcool regulat, riscul să preia obiceiul este dublu. Se pare că peste jumătate (52%) dintre copiii de 15-16 ani intervievaţi se îmbătaseră cel puţin o dată. „Atât ce spun părinţii, cât și felul în care se comportă au un impact puternic asupra obiceiurilor copiilor privind consumul de alcool”, a declarat Claire Turner, de la Fundaţia „Joseph Rowntree”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.