Ţara cu cei mai deștepţi elevi este…

444

China a obţinut cele mai bune rezultate la testele din cadrul Programului Internaţional pentru Evaluarea Elevilor (PISA), arată cel mai recent raport al Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

PISA evaluează nivelul de cunoștinţe al elevilor de 15 ani în trei mari domenii: matematică, știinţă și lectură, subiecte care le oferă acestora „abilităţi esenţiale pentru participarea deplină în cadrul societăţii moderne".

Shanghai (China) s-a clasat pe primul loc la toate cele trei domenii incluse în testele PISA. În medie, elevii din acest oraș au obţinut 613 puncte la testul de matematică, 570 la cel de lectură și 580 la cel de știinţă. Următoarele două locuri în clasamentul general au fost ocupate de Singapore și Hong Kong (China).

La polul opus se află Peru, unde elevii au obţinut 368 de puncte la matematică, 384 la lectură și 373 la știinţe.

În ceea ce privește performanţele înregistrate de România la testarea PISA, ţara noastră se află în a doua jumătate a clasamentului. Elevii români au obţinut 445 de puncte la testul de matematică, 438 la cel de lectură și 439 la știinţe. Cu aceste rezultate, România a depășit numai 20 de ţări din cele 65 incluse, printre care Cipru, Bulgaria sau Emiratele Unite Arabe.

În scopul creșterii numărului elevilor cu rezultate performante, autorii raportului PISA le sugerează tuturor ţărilor să „observe barierele impuse de mediul social, relaţia dintre performanţă și atitudinea elevului în ceea ce privește studiul, dar și organizarea școlilor, a resurselor și a mediului de învăţare".