Edward Snowden, Omul Anului 2013 pentru Guardian

20

Americanul Edward Snowden, care şi-a asumat scurgerea de informaţii despre programele SUA de monitorizare a comunicaţiilor, a fost cea mai votată persoană pentru a fi desemnată Omul Anului 2013.

Redactorii şi scriitorii de la The Guardian au ales 10 candidaţi pentru titlul de Omul Anului 2013; Snowden, care a primit 1.445 de voturi, se afla pe lista candidaţilor cu alte persoane cunoscute sau importante precum Marco Weber şi Sini Saarela, activişti Greenpeace (314 voturi), Papa Francisc (153 de voturi) şi bloggerul Jack Monroe (144 de voturi), notează The Guardian.

Acest clasament poate părea ciudat, mai ales în condiţiile în care, cu un an în urmă, nici nu se ştia cine este Snowden sau ce înseamnă NSA. Snowden a scos la iveală informaţii importante despre acţiunile de spionaj pe care le desfăşoară SUA, creând anumite conflicte. În felul acesta, viaţa lui Snowden a suferit schimbări şi nu tocmai în bine; a fost nevoit să fugă din SUA, iar acum se află la Moscova, de unde nu poate să plece de teama arestării şi extrădării către SUA, unde va fi condamnat la închisoare. „Sacrificiul, corectitudinea şi lupta lui pentru valorile democratice, transparenţă şi libertate au influenţat cititorii să-l voteze drept Omul Anului 2013”, conchid jurnliștii The Guardian.