Efectul „mănâncă, roagă-te, iubește” și sfârșitul căsătoriei

776

Toată lumea știe că așteptările nerealiste pot distruge o relaţie. Asta nu ne împedică însă, pe cei mai mulţi dintre noi, să avem așteptări tot mai mari de la celălalt, în timp ce ne supunem tendinţelor sociale care ne fac să îi acordăm tot mai puţin timp. Iar efectele încep să se vadă în statisticile privind divorţurile.

Sociologii spun că oamenii au azi mult mai multe așteptări de la o relaţie decât aveau în urmă cu, să spunem, 200 de ani. De fapt, întreaga definiţie a relaţiei a suferit modificări extraordinare comparativ cu două secole în urmă. De pildă, cei mai mulţi ne așteptăm azi să ne căsătorim din dragoste. Anthony Giddens nota, în cartea lui, Sociologie, că „ideea fundamentării unei relaţii pe termen lung pe dragostea romantică s-a răspândit de-abia recent în societatea noastră și nu a existat niciodată în majoritatea celorlalte culturi. Numai în vremurile moderne, în societăţile occidentale industrializate, a început să se facă o legătură între dragoste și sexualitate. (…) În Europa Evului Mediu, de regulă, nimeni nu se căsătorea din dragoste. Exista și o zicală medievală: «Dacă cineva își iubește cu patimă soţia, aceasta înseamnă adulter.» În acele vremuri, și secole după, bărbatul și femeia se căsătoreau pentru a-și păstra proprietatea în interiorul familiei sau pentru a crește copii care să muncească în ferma familiei.”

Căsătoria iniţiatică

Un element care se remarcă vizibil în 2014, pe lunga listă a calităţlor de dorit la un partener, este ca acesta să fie capabil ne stimuleze dezvoltarea. Psihologul Eli Finkel, de la Universitatea Northwestern (SUA), spunea că azi cuplurile văd căsnicia ca pe „o călătorie a descoperirii de sine”, un drum iniţiatic care să ne ajute să ne înţelegem propria persoană, să ne împingă limitele și, eventual, să ne avanseze și în carieră. Însă aceste așteptări sunt deseori dezamăgite, din pricina timpului și efortului pe care le-ar implica realizarea lor.

Adesea, cei doi nu sunt în stare să împlinească așteptările psihologice ale celuilalt, fiindcă petrec tot mai puţin timp împreună și, ca urmare, nu își pot cunoaște unul altuia esenţa și dorinţele intime. Ba mai mult, studii citate de Daily Mail arată că azi cuplurile petrec mai mult timp la serviciu și cu copiii lor decât o făceau acum 20 sau 30 de ani. În aceste circumstanţe, nu au timpul necesar sudării relaţiei. Tocmai de aceea, unii ajung să își motiveze decizia de divorţ cu mărturisiri de genul: „Da, încă îl iubesc, dar simt că nu mă dezvolt. Stagnez ca persoană, de aceea trebuie să renunţ la această căsătorie.”

Efectul Michelangelo

În sine, așteptarea ca acela pe care îl iubeşti să îţi fie partener într-o călătorie aventuroasă a vieţii, una care să urmărească dezvoltarea personală reciprocă nu este un ideal greșit, ci unul care funcţionează. Psihologii au numit asta „efectul Michelangelo”: fiecre îl sculptează pe celălalt prin influenţa lui, ajutându-l să devină mai asemănător cu ceea ce partenerul „sculptat” consideră a fi eul lui ideal. În căsniciile (mai puţine e drept) în care cei doi reușesc să facă asta, partenerii se declară mai fericiţi. Însă asta presupune, spune Finkel, „ca partenerul să știe cu adevărat cine este și să îţi înţeleagă și ţie esenţa personală, ceea ce cere o investiţie foarte mare de timp și resurse psihologice alocate calităţii relaţiei în sine.”

Abilităţi „must have”

Alţi experţi în relaţii confirmă această tendinţă: „Mulţi par complet lipsiţi de abilităţile de a menţine o relaţie și nu reușesc să înţeleagă natura de dai-și-primești a unei căsătorii de succes”, spune dr. Pam Spurr, citată de Daily Mail. „Aud de la parteneri listele lor interminabile de cerinţe faţă de relaţie, dar când îi rog să spună sincer ce oferă ei, deseori se vede că dau foarte, foarte puţin.”

Despre cum să te ferești de a fi în situaţia ingrată a celui care pretinde fără să ofere, dar și despre ce poţi face pentru a-ţi dezvolta relaţia, citește în materialul Demitizarea iubirii: dragostea nu se găsește, ci se construiește.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.