Facebook, un spaţiu virtual nesigur

74

Serviciul de chat de pe Facebook a fost închis, miercuri, pentru lucrări de menţinere, după ce s-a descoperit un bug de securitate care permitea accesul la convorbirile particulare ale utilizatorilor. Breşa de securitate a permis accesul la informaţii personale.

    Este pentru a doua oară în acest an când apar astfel de breşe în sistemul Facebook. Anterior, cu ocazia unei updatări a site-ului, adresele de e-mail ale utilizatorilor au fost expuse.

     Miercuri, reprezentanţii Facebook au declarat că, pentru o perioadă limitată de timp, bug-ul de securitate a permis ca unele dintre mesajele de pe chat şi cererile de prietenie să fie vizibile prin manipularea opţiunii „Preview my profile".

     În ultimele luni, compania a introdus o serie de schimbări care îi încurajau pe utilizatori să facă publice pentru oricine propriile fotografii sau anumite informaţii de pe profilul personal. Recent, Facebook a introdus o serie de schimbări prin care utilizatorii erau obligaţi să facă publice informaţiile despre preocupările şi interesele lor sau să renunţe la această opţiune. Luna trecută, Mark Zuckerberg, director executiv al companiei, anunţa intenţia celor de la Facebook de a transmite anumite informaţii ale utilizatorilor către alte site-uri. Un studiu recent a arătat că 23% dintre utilizatorii Facebook-ului nici măcar nu ştiu că există posibilitatea de a face anumite setări pentru a-şi proteja informaţiile personale, în timp ce alţii decid să nu folosească măsurile de siguranţă.

     Deşi problema de miercuri a fost rapid rezolvată, potrivit The New York Times, faptul a stârnit temeri în rândurile utilizatorilor care şi-au creat conturi pe Facebook, cu privire la securitatea informaţiilor personale. „Facebook-ul a devenit mai degrabă înspăimântător, decât distractiv" a declarat unul dintre utilizatori. Unii au decis să îşi închidă conturile, explicându-şi gestul prin faptul că Facebook-ul le oferă prea multe surprize, prea multe schimbări într-un timp foarte scurt, la acestea adăugându-se problemele de securitate.

     „Suntem perfecţi? Sigur că nu!" a declarat Elliot Schrage, unul dintre vicepreşedinţii companiei. Facebook-ul ne arată cum schimbă tehnologia conceptele de intimitate şi control, a mai spus Schrage.

     Tensiunile create în jurul breşelor de securitate atrag atenţia cu atât mai mult cu cât apar în contextul unor dezbateri mai largi despre securitatea datelor personale înregistrate pe diferite site-uri de pe internet. Deşi minoră, problema de securitate a celor de la Facebook a apărut într-un moment nepotrivit, spune Augie Ray, de la Forrester Research, „pentru că ameninţă să submineze ceea ce Facebook speră să realizeze prin reţeaua sa pe parcursul următorilor ani, întrucât utilizatorii trebuie să se întrebe dacă este o platformă care merită încrederea lor." În ciuda acestor probleme, numărul utilizatorilor acestei platforme sociale este în continuă creştere. (Sursa: nytimes.com)