Studiu: de divorţ se scapă doar în doi

142

Strategiile de evitare a unui divorţ sunt eficiente doar în măsura în care sunt aplicate de ambii parteneri, arată un studiu efectuat de sociologii de la Universitatea din Michigan (SUA).

   

    Practicarea unui comportament constructiv în rezolvarea conflictelor maritale (a vorbi calm, a asculta cu atenţie) poate să nu dea roade dacă este aplicată doar de unul dintre soţi. În unele cazuri, rata divorţului a crescut cu aproape două treimi după ce soţiile au învăţat să răspundă constructiv într-un conflict, în timp ce soţii nu foloseau această abilitate.

    "Când tu te porţi constructiv, iar partenerul părăseşte camera, n-o să funcţioneze,"a declarat Kira Birditt, autoarea studiului citat de Time Magazine. "Ambii parteneri trebuie să folosească acelaşi comportament constructiv," a adăugat ea. Totuşi, studiul arată că atunci când bărbatul lua iniţiativa unui comportament constructiv, rata divorţului scădea cu echivlentul a 14%, ceea ce pare să sugereze că femeile sunt mai dispuse decât bărbaţii să îşi urmeze partenerul când acesta indică o direcţie pozitivă.

    "Ceea ce incită la acest studiu este faptul că relevă comportamente previzibile," a mai spus Birditt. De exemplu, studiul dovedeşte statistic faptul că retragerea violentă dintr-o discuţie creşte distanţa între parteneri, în contrast cu retragerea motivată de dorinţa de a redobândi calmul în vederea unei noi discuţii.

    Studiul Kirei Birditt urmează să fie publicat în numărul din luna octombrie al jurnalului Marriage and Family.