Canada judecă legalitatea căsătoriilor poligame

272

Canada pare pregătită pentru un pas mai departe după ce, în 2005, a recunoscut căsătoriile între două persoane de același sex. Progresismul canadian a deschis frontul pentru abrogarea legilor împotriva bigamiei și poligamiei.

Procurorii Curţii Supreme a provinciei canadiene Columbia Britanică argumentează că poligamia creează un cadru propice manipulării copiilor de către soţii multiplii și, de aceea, ar trebui să rămână ilegală. În schimb, canadianca Zoe Duff, directorul Asociaţiei Canadian Polyamory Advocacy, are doi parteneri și crede, reprezentativ pentru cei aflaţi în aceeași situaţie, că legile împotriva poligamiei și bigamiei trebuie abrogate neîntârziat pentru că nu îi permit să își aleagă stilul de viaţă. „Această lege mi-a umbrit foarte mult viaţa… și mi-a impus să trăiesc în secret” a mai afirmat, pentru CBC, Duff, care se consideră pe nedrept afectată de legea în vigoare.

În acest moment, poligamia este interzisă de legea canadiană, iar cei care încalcă legea sunt pasibili de o pedeapsă până la 5 ani de închisoare. Susţinătorii abrogării se așteaptă ca judecătorii Curţii Supreme a BC să analizeze dacă nu cumva legea anti poligamie și bigamie nu este exact în aceeași situaţie cu legea împotriva căsătoriilor homosexuale, deja abrogată în Canada.

James Cohne, vicepreședintele Societăţii Internaţionale pentru presă liberă (The International Free Press Society Canada), afirma pentru WorldNetDaily.com (WND): „deși sunt libertin (mai mult sau mai puţin), cred că eliminarea monogamiei și legalizarea poligamiei va aduce un sfârșit rapid al civilizaţiei occidentale.” Va fi deschisă calea pentru islamizarea culturii vestice, a mai spus Cohen.

SUA par să fi luat același drum, consideră cei de la WND. În momentul de faţă dezbaterea se poartă pe pământ american în dreptul căsătoriilor homosexuale.

În 2008, californienii au votat în favoarea Proposition 8 (Propunerea nr. 8), o definiţie constituţională a căsătoriei ca uniunea dintre un singur bărbat și o singură femeie. Referendumul pentru Proposition 8 a fost iniţiat după ce Curtea Supremă a anulat printr-o decizie din 2007 legea care definea căsătoria ca uniunea între un bărbat și o femeie. Ca urmare a deciziei, California începuse să emită certificate de căsătorie pentru homosexuali. Campania pentru referendum a dus la cheltuirea a peste 83 de milioane de dolari la data aceea.

În august 2010 însă, judecătorul districtual Vaughn Walker, un homosexual declarat, a dat un verdict de neconstituţionalitate în dreptul Propunerii nr. 8, într-un proces care e așteptat să ajungă la Curtea Supremă. Justificarea judecătorului a inclus următoarele argumente:

– credinţele religioase că relaţiile homosexuale sunt păcătoase și inferioare celor heterosexuale îi lezează pe homosexuali și lesbiene

– excluderea acestui tip de căsătorie din societate este, mai degrabă, un artefact al timpului când sexele erau privite ca având roluri diferite în societate. Timpul acela a trecut

– dovezile arată, dincolo de orice îndoială, că sexul părintelui nu influenţează dezvoltarea copilului

– genul nu mai reprezintă o parte esenţială a căsătoriei; căsătoria legală este uniunea a doi parteneri egali

– multe dintre argumentele susţinătorilor Propunerii nr. 8 nu sunt altceva decât expresii ale fricii sau neplăcerii provocate de cuplurile de același sex.

Răspunsul manifest al americanilor a venit simbolic luna aceasta în statul Iowa, unde trei judecători ai Curţii Supreme care au impus căsătoriile homosexuale, au fost demiși prin vot popular. Organizatorii campaniei speră ca acest gest al americanilor din Iowa să își găsească ecou în celelalte state americane.  

Niciun articol afișat