Faţa (deocamdată) nevăzută a recesiunii din Europa

8

„Nu m-ar deranja dacă ar trebui să evacuez numai adulţi, dar problema este că las pe străzi tineri şi bolnavi”, a declarat, pentru Christian Broadcasting Network, David Justino, un lăcătuş care ajută autorităţile spaniole să evacueze familii din casele în care nu-şi mai permit să locuiască.

Scena se repetă zi de zi în mai multe ţări europene, din cauza unei recesiuni economice care îi afectează cel mai mult pe copii, pe tinerii şomeri şi pe bătrânii neputincioşi.

În Spania, 23,6% dintre adulţi sunt şomeri, un procent apropiat de rata şomajului din marea recesiune din perioada interbelică din Statele Unite ale Americii (25%). Un procent şi mai îngrijorător este cel al tinerilor cu vârsta sub 25%, care sunt şomeri: 50,4%, cea mai mare rată din Europa de Vest şi chiar mai mult decât şomajul înregistrat în Grecia.

Problemele cu care se confruntă tinerii în găsirea unui loc de muncă – incluzând faptul că au un nivel de experienţă mic, ce îi face mai puţin atractivi pentru potenţialii angajatori – sunt exacerbate de o mare forţă de muncă calificată şi cu experienţă generată de recesiune, potrivit lui Larry Hatheway, manager şi şef al sectorului de alocare al activelor globale la banca de investiţii UBS, citat de cotidianul Curierul Naţional.

Însă, diferenţele mari între ratele din diferite ţări din Europa sugerează că mai sunt şi alţi factori care contribuie la fenomenul şomajului în rândul tinerilor, cum ar fi pieţele forţei de muncă mai flexibile, eroziunea competenţelor, studiile arătând că probabilitatea de a fi şomeri creşte în rândul celor care au mai suferit episoade ale şomajului. 

Hatheway a mai declarat că mai multe studii au demonstrat legături clare între şomajul în rândul tinerilor şi comportamentul antisocial, alcoolism, boli mintale şi fizice, suicid şi mulţi comentatori au spus că protestele din Europa, care au crescut în ultimul an, au la rădăcină şomajul în rândul tinerilor.