Femeile afgane și copiii lor, în dependenţă cruntă de opiu

409

Pentru locuitorii din districtul afgan Qali a Zal, consumul de droguri este ceva obișnuit. Femeile consumă opiu și heroină și le dau și copiilor lor.

Unul din 10 copii din Afganistan moare înainte să împlinească 5 ani, mulţi dintre ei din cauza afecţiunilor respiratorii tratabile. Însă o parte semnificativă dintre acești copii mor din cauza drogurilor pe care le primesc chiar de la mamele lor.

„I-am dat fetei mele multe droguri odată. Asta a omorât-o. Nu am avut bani să o ducem la spital”, este povestea Zarghoonei (foto), asemănătoare multor altora, relatează USA Today.

Consumul de droguri este la ordinea zilei în ţara care este producătorul numărul 1 de opiate din lume. Circa 90% din producţia de opiu a lumii provine din Afganistan.

Numai în provincia Kunduz se estimează că trăiesc 30.000 de dependenţi (din totalul de 800.000 de locuitori), potrivit Centrului de Tratament Anti-drog Kunduz. Aproape jumătate dintre aceștia vin doar din regiunea Qali a Zal și, între ei, 40% sunt femei și copii.

Femeile afgane au ajuns să le dea droguri copiilor pentru orice. Cel mai adesea, copiii sunt drogaţi ca să stea cuminţi, unii, chiar din prima zi de naștere. Mai întâi le sunt administrate droguri în stare fluidă. Apoi, când cei mici cresc, primesc droguri pe cale orală, explică dr. Rahmatuliah, șeful administraţiei consiliului local din Qali a Zal. „Eu am spus multora dintre acești oameni să nu mai facă așa, dar ei răspund că 'așa ne-am crescut toţi copiii'”, a mai povestit medicul.