FOTO: „De ce e România atât de săracă?”

441

Randal Olson, cercetător asistent la Universitatea de Stat Michigan, a publicat pe contul său de Twitter o fotografie prin care dezvăluie stereotipurile vehiculate la adresa ţărilor europene.

Pentru a realiza harta, el a folosit funcţia de completare automată oferită de motorul de căutare Google. El a introdus fraza „Why is (country) so" („De ce este (numele ţării) atât de").

Odată introdusă sintagma, funcţia de autocompletare a motorului Google oferă mai multe sugestii pentru căutarea iniţiată de utilizator. Variantele propuse prin această funcţie sunt bazate pe cele mai populare căutări efectuate de alţi useri, folosind Google.

Harta realizată de Olson arată că 14 ţări europene se confruntă cu stereotipul „săracă". Printre acestea se află și România. Dacă folosim aceeași metodă utilizată de Olson pentru crearea hărţilor și introducem textul „Why is Romania so" (De ce este România atât de), putem observa că propunerile de completare oferite de Google cuprind termeni și sintagme precum „religioasă", „bună la gimnastică" sau „coruptă".

Alte ţări considerate sărace sunt Moldova, Ucraina, Bulgaria, Portugalia, Belarus, Estonia, Letonia, Serbia, Ungaria sau Slovacia.

În schimb, printre ţările considerate „bogate" se numără Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Norvegia și Austria. Alte stereotipuri întâlnite sunt „atee" (Republica Cehă), „ieftină" (Turcia), „plictisitoare" (Belgia), „mare" (Rusia), „fericită" (Suedia), „scumpă" (Maroc), „suicidală" (Lituania), „goală" (Spania), „rasistă" (Italia) sau „deșteaptă" (Finlanda).

Aceeași funcţie de autocompletare oferită de motorul de căutare Google a fost folosită pentru crearea hărţii stereotipurilor statelor americane, publicată pe contul de Twitter @Amaizing_Maps. De asemenea, un utilizator Reddit (system637) a realizat harta stereotipurilor din Asia, tot prin același mecanism.