În Irlanda de Nord, premierul sfidează Biserica Catolică în privinţa căsătoriilor gay

128

Prim-ministrul irlandez, Enda Kenny, se pregăteşte să sfideze Biserica Catolică, afirmându-şi public opinia referitoare la căsătoria între persoane de acelaşi sex, aspect pe care l-a evitat până acum în discursurile publice.

Premierul a anunţat că va susţine egalitatea în faţa căsătoriei a tuturor cuplurilor, fie heterosexuale sau homosexuale şi, în consecinţă, intenţionează să organizeze un referendum înainte de vara lui 2015, care să aibă ca miză legalizarea căsătoriilor gay.

Anunţul a fost dat publicităţii acum două zile de către guvernul de coaliţie, în urma convenţiei din aprilie a.c., când s-a discutat despre posibile schimbări în constituţia ţării. Dacă referendumul va reuşi, cuplurile homosexuale vor putea avea căsătorii civile şi toate drepturile ce le au acum doar persoanele căsătorite.

Declaraţia nu a rămas fără ecou. „Dezbaterea cu privire la referendum nu este despre egalitate sau despre o falsă separare a viziunii religioase privind căsătoria de viziunea civilă. Este despre însăşi natura căsătoriei şi despre importanţa dată de societate rolului mamelor şi taţilor în creşterea copiilor", au declarat Episcopul Denis Nulty de Kildare şi Leighlin, de la Conferinţa Episcopală Irlandeză.

Sursa: Irish Times