De când a preluat pontificatul, Francisc a dat speranţe, prin gesturi și atitudini, că va marca puternic istoria printr-o decizie favorabilă căsătoriilor între persoanele de același sex. Recent, liderul catolic a retezat însă avântul activiștilor homosexuali. Cu ocazia unui sinod despre familie considerat istoric din prisma temelor pe care le va aborda (inclusiv cea a homosexualităţii), papa a dorit să clarifice lucrurile.

„Acesta este visul lui Dumnezeu pentru iubita sa creaţie: să o vadă împlinită într-o uniune iubitoare între un bărbat şi o femeie”, a spus Francisc în faţa celor peste 300 de episcopi catolici din toată lumea care s-au reunit la Vatican unde, timp de trei săptămâni, vor participa la sinodul dedicat rolului familiei. Declaraţia papei are menirea de a clarifica o chestiune lăsată prea mult timp în spaţiul dilemelor. Sunt destui cei care cred (poate chiar sincer) că Francisc susţine cauza homosexuală. De exemplu, 49% dintre catolicii care militează pentru căsătoria între persoanele de același sex consideră că au un susţinător puternic în actualul Suveran Pontif. Pe de altă parte, poziţionarea fermă a papei din prezent are și o anumită doză enigmatică, dacă este analizată din perspectiva unor atitudini anterioare care i-au contrariat chiar și pe unii episcopi catolici. Vizita recentă din SUA a accentuat și mai mult aura de mister legată de opiniile papei în problema căsătoriilor homosexuale.

Papa și „valurile” americane

Presa internaţională a rămas oarecum în „criză” de explicaţii atunci când a aflat că papa s-a întâlnit în regim privat cu Kim Davis, cunoscută pentru refuzul ei de a ratifica documentele care le permiteau cuplurilor gay să se căsătorească. În momentul în care a aflat de această întâlnire, presa a explodat. Semnalul era clar: papa o susţine pe funcţionară în atitudinea ei antihomosexuală. Impactul mediatic a fost atât de puternic, încât Vaticanul a fost nevoit să intervină și să liniștească apele spunând că „întâlnirea nu trebuie considerată ca o formă de sprijin pentru poziţia lui Davis, în toate aspectele specifice și complexe ale acestei poziţii”.

Controversele legate de întâlnirile papei derulate departe de ochii presei nu au încetat aici. Astfel, a ieșit la iveală o altă situaţie, puternic contrastantă cu prima. Francisc s-a întâlnit și cu un cuplu de homosexuali, a anunţat CNN. Unul dintre ei i-a fost elev Suveranului Pontif, iar, la plecare, papa i-ar fi îmbrăţișat pe cei doi. „Tot ce pot spune este că papa s-a văzut cu mine, știind că eu sunt gay, și că am avut o conversaţie extraordinară, emoţionantă”, a declarat Yayo Grassi (67 de ani), venit la întâlnire împreună cu partenerul său din ultimii 19 ani.

Această întrevedere a generat speculaţii suplimentare, mai ales că o altă declaraţie a bătrânului vizitator aruncă și mai mult gaz pe foc. „În mod clar, este pastorul bisericii și trebuie să urmeze învăţăturile acesteia. Dar, ca om, înţelege tot felul de situaţii și este deschis către tot felul de oameni, inclusiv faţă de cei care au orientări sexuale diferite”, este convins Grassi. În subsidiar se poate citi o oarecare dificultate a papei de a menţine situaţia în echilibru. În ansamblu, papa demonstrează că încearcă să pășească pe o linie foarte fină. Nu se pronunţă în favoarea căsătoriilor homosexuale, dar întinde o mână (sau chiar mai mult) cuplurilor homosexuale atunci când se ivește ocazia.

Lobby-ul homosexul, prea deranjant

Atitudinile contrastante ale papei cu greu pot fi armonizate între ele. Acestea sugerează fie o doză de incoerenţă teologică, fie o abordare a problemei homosexualităţii dintr-o perspectivă care le scapă unora. Privită însă puţin mai amplu, problema pare să se clarifice. Sinodul avea pe ordinea de zi chestiunea homosexualităţii (alături de avort, divorţ și alte probleme sensibile), însă papa s-a antepronunţat. De ce s-a grăbit acum, în condiţiile în care, timp de vreo doi ani, a lăsat lucrurile în incertitudine? Până și cu ocazia periplului său american a ratat ocazia de a se pronunţa foarte ferm în această chestiune, mai ales că se afla în spaţiul „corectitudinii politice”, adică al sursei care i-a conferit homosexualităţii drepturi depline. Aflat la tribuna Congresului american, papa a preferat să lase în continuare problema în ceaţă (una care acum pare că s-a spulberat).

Un scandal sexual, deloc plăcut Vaticanului, oferă o posibilă explicaţie pentru incisivitatea recentă a Suveranului Pontif. Este vorba de un preot polonez cu funcţie înaltă (membru al Congregaţiei pentru doctrina credinţei de la Vatican) care nu doar că a dezvăluit că este homosexual (exact în pre-ziua sinodului), ci l-a și prezentat presei pe partenerul său. „Trebuie să spun cine sunt. Sunt un preot gay. Sunt un preot gay fericit și mândru.” Cel mai probabil, va rămâne fericit, dar nu și preot. Deja, Vaticanul l-a eliberat din funcţia deţinută. „Decizia de a face un astfel de anunţ, chiar înainte de deschiderea sinodului, este foarte gravă şi iresponsabilă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, reverendul Federico Lombardi, conform Mirror, „deoarece ţintește în a supune sinodul la o presiune mediatică nejustificată”. În această poziţionare poate fi descifrată enigma întregii probleme. Papa a demonstrat de mai multe ori că este dispus să exprime o atitudine deschisă faţă de homosexuali. Există însă ceva care pare să îl deranjeze puternic. „Problema nu este a avea această tendinţă, ci a face lobby. Este cea mai gravă problemă, după mine”, spunea liderul catolic în 2013.

Un papă provocator și neînţeles

Cei care își forţează norocul, insinuând că papa îi susţine pe homosexuali în legiferarea dreptului de a se căsători, arată că nu au înţeles mai nimic din gesturile și atitudinea lui. Declaraţiile sale aproape insistente ca biserica să construiască punţi, și nu poduri nu trebuie percepute ca o invitaţie la o disipare sau diluare a unor fundamente esenţiale ale vieţii creștine. Mai degrabă, acestea constituie o aplicare practică a unui creștinism care rămâne cu braţele deschise către orice fiinţă umană, indiferent de originea sau exprimările sale sexuale. Există însă o diferenţă esenţială pe care unii au dificultăţi în a o accepta. A îmbrăţișa pe cineva nu înseamnă neapărat și un acord comportamental. Reciproca este la fel de adevărată. Dezacordul faţă de cineva nu implică și o atitudine de dispreţ. Normalitatea pe care încearcă să o introducă papa Francisc este interpretată greșit de către ambele tabere. Semnalul său este clar și ar trebui preluat ca atare. Biserica își va păstra ușile deschise și pentru homosexuali, dar definiţia familiei va rămâne sacră.