De ce homosexualitatea nu este ca heterosexualitatea

1545

În afara motivelor evidente, ce ţin strict de un act sexual care câteodată este prea mult dezbătut în presă în detrimentul unei discuţii mai serioase, recent au apărut noi opinii care ar trebui să frâneze puţin ritmul cu care homosexualitatea este acceptată și încurajată în societate.

Pentru prima dată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage semnale serioase de alarmă cu privire la actul homosexual, susţinând că riscul de contaminare cu virusul HIV este atât de mare, încât nu ajunge doar folosirea unei protecţii cu rol de barieră fizică. Toţi bărbaţii homosexuali sau bisexuali, care se angajează în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, ar trebui să urmeze un tratament profilactic pentru HIV/SIDA, citează The Atlantic.

Homosexualitatea, privită prin ochii OMS

Agenţia este la primul anunţ de acest gen, avertizând că măsura îi vizează pe toţi cei din acest grup, indiferent de gradul de expunere la virus. Conform OMS, riscul ca un bărbat să fie infectat cu virusul HIV crește de 20 de ori în momentul în care se angajează în relaţii sexuale cu alt bărbat, decât dacă s-ar abţine.

Luată în fiecare zi, pastila recomandată pentru a preveni infecţia a demonstrat o eficienţă de 92%. Într-un update al ghidului pentru prevenirea infecţiei cu HIV, OMS estimează că dacă bărbaţii homosexuali și bisexuali ar fi de acord să urmeze tratamentul, ar putea fi prevenite un milion de noi cazuri în următorii 10 ani.

Măsura vine să susţină o politică similară adoptată de cei de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care recomandau în luna mai ca asistenţii sociali să poată oferi acest medicament, comercializat în SUA sub numele Truvada, persoanelor cu risc mare de infecţie, precum bărbaţi homosexuali și bisexuali, consumatorii de droguri injectabile și femeilor care sunt în relaţii cu bărbaţi bisexuali.

Drama Truvada

Adoptarea acestei măsuri este însă contracarată de două probleme. În primul rând, „la liber” medicamentul costă în jur de 13.000 de dolari pe an. Mai nou, s-ar părea că asigurările medicale, inclusiv cele de la stat, oferă reţete pentru medicament, însă preţul s-ar putea să fie tot prea mare pentru cei mai săraci.

De asemenea, dacă vorbim la nivel mondial, homosexualitatea este o crimă capitală în 5 ţări și se pedepsește cu închisoarea în altele 70, ceea ce înseamnă că o proporţie mare a populaţiei cu risc crescut de infecţie cel mai probabil nu va putea urma solicitările OMS, scrie The Atlantic.

În al doilea rând, din 2012, de când Truvada a primit permisiunea de a fi folosit ca tratament profilactic, s-a iscat o dezbatere aprinsă despre cum ar putea deveni un înlocuitor riscant pentru folosirea prezervativelor. Președintele Fundaţiei AIDS Healthcare chiar catalogase Truvada ca un „drog de petrecere”, pentru că ar facilita contactele sexuale fără angajament.

Deși medicii spun clar și răspicat că nu este o alternativă, ci o măsură în plus de protecţie, în comunitatea gay cei care se gândesc să urmeze tratamentul, interesându-se de el și strârnind discuţii, sunt ostracizaţi, catalogaţi drept „prostituate”.

Medicii rămân dezarmaţi în faţa unei asemenea opoziţii și depun eforturi pentru a crește notorietatea tratamentului. Măsura atinge o coardă sensibilă acum, când speranţele că boala ar putea fi eradicată au fost distruse de involuţia singurului bebeluș despre care se spunea că a fost vindecat.

Povestea bebelușului din Mississippi a ţinut prima pagină a ziarelor în 2013, când medicii l-au prezentat ca primul caz vindecat. Bebelușul se născuse deja infectat și în primele 30 de ore i-a fost administrat un tratament agresiv, sub care a rămas pentru următoarele 18 luni. Medicii au oprit tratamentul când au observat la un control că nu mai există urme de virus în organism. Au trecut alte 27 de luni fără niciun fel de tratament, pentru ca acum testele să arate că virsul începe din nou să se replice, scrie Reuters.

De la homosexualitate la incest

În afară de efectul pe care actul homosexual îl are asupra persoanelor care îl practică, recent a revenit în presă o discuţie despre efectul pe care acceptarea homosexualităţii îl are asupra societăţii.

Discuţia a pornit de la un caz din Australia, unde un judecător a fost suspendat după ce a comparat homosexualitatea cu incestul, spunând că așa cum homosexualitatea a fost acceptată, deși în trecut nu era, un juriu ar putea considera că nu este nimic anormal ca doi fraţi să aibă relaţii sexuale, dacă sunt majori.

„Dacă ar fi anii 1950, un juriu de 12 persoane ar spune că nu este natural ca un bărbat să fie interesat de la alt bărbat, sau de un băiat. Astăzi, aceste lucruri nu mai sunt valabile”, citează LifeSiteNews.

Remarcile au fost făcute în timpul judecării unui caz în care un bărbat a fost acuzat că și-a violat sora în 1970 și 1981. Judecătorul s-a văzut prins într-o dilemă pentru a da un verdict în al doilea antecedent, când fata era deja majoră. „Incestul este ilegal doar pentru a preveni anormalităţile cromozomiale”, însă din cauza accesului la contraceptive și la avort asta nu mai e o problemă, a declarat el.

Întrebări noi pentru societate

Deși comparaţia judecătorului a fost imediat contestată, acesta nu este nici pe departe singurul caz de acest gen, care ridică întrebări despre influenţa homosexualităţii asupra statutului altor tipuri de relaţii sexuale în faţa legii, printre care poligamia și incestul.

În ţările în care incestul este ilegal doar pe baza considerentului biologic, liberalii încep să susţină că dacă partenerii sunt adulţi ce își dau consimţământul că doresc o relaţie din care nu vor rezulta copii, de ce ar trebui să se interpună legea? „Incestul ar putea părea nenatural, dar la fel spuneau oamenii și despre homosexuali, până de curând,” scrie și Slate. La acest punct în discuţie conservatorii se mândresc că au avertizat asupra acestui lucru, spunând că dacă vor fi doborâte legile împotriva homosexualităţii, vor urma legile împotriva poligamiei și a incestului.

În definitiv, argumentul conservatorilor, care are în vedere nu biologia, ci moralitatea, este singurul care ar putea împiedica acest scenariu. Argumentul spune că familia depinde de o strucută morală clară: mama, tata, copilul. Când un tată are relaţii cu un alt bărbat sau mama are relaţii cu unchiul sau bunicul, structura familiei se destramă. Copii au nevoie de relaţii și roluri clare, fără acestea se dezorientează. Deci legile care distrug structura familiei afectează direct dezvoltarea copiilor.

Acest argument este și cel pe baza căruia Curtea Supremă din Ohio a dat un verdict în caz de incest: „O relaţie sexuală între părinte și copil sau între părinte-vitreg și copil-vitreg distruge unitatea familiei.” Iar din moment ce „părinţii nu încetează niciodată să fie părinţi”, efectul unei asemenea relaţii este același chiar dacă relaţia este consensuală și are loc între doi adulţi, consideră Curtea.

Aceleași argumente au fost invocate și pentru un caz din Germania, implicând doi fraţi: „Relaţiile incestuoase schimbă relaţiile, rolurile sociale și ordinea în familie …, perturbând funcţia vitală pe care familia o are în comunitatea umană.” Întrebarea este până când vor mai fi valabile aceste argumente?