Două milioane de americani se declară gay

35

Aproape 1 milion de cupluri de americani și-au declarant orientarea homosexuală la recensământul din 2010, conform datelor publicate săptămâna aceasta. Numărul este în realitate mult mai mare, susţine Institutul Williams pentru Orientare Sexuala din Statele Unite.

Numărul cuplurilor care se declară homosexuale a crescut cu jumătate1 faţă de recensământul din 2000, ajungând la 901.997, scrie The New York Times. Schimbări semnificative au avut loc și la nivel geografic, întrucât cuplurile de homosexuali nu mai locuiesc doar în comunităţi izolate, ci s-au răspândit pe întregul teritoriu al Statelor Unite. Orașul cu cele mai multe astfel de cupluri declarate este Provincetown (statul Massachussets).

În cadrul unor interviuri realizate de ziarul The New York Times, mai multe cupluri gay au afirmat că gradul de toleranţă faţă de homosexualitate a crescut de-a lungul timpului, și că e tot mai ușor de trăit în zone din ţară în care nu se află niciun cuplu gay.

Atât rezultatele recensământului, în privinţa numărului de homosexuali, cât și interpretarea acestor date sunt puse însă la îndoială de numeroși experţi. „La două decenii după introducerea în cadrul recensământului a opţiunii de a se descrie ca fiind un „partener necăsătorit" cu o persoană de același sex, identificarea numărului real de personae gay ramâne o provocare", susţine Centrul de Cercetare Pew Research, din Statele Unite.

„Deși aproximativ 99% din cuplurile având parteneri de același sex au participat la recensământ, un cuplu din șapte nu va fi identificat corespunzător în rezultatele recensamântului", conform Institutul Williams pentru Orientare Sexuală din cadrul Universităţii California, Los Angeles. Nu toate cuplurile gay vor fi numărate corect datorită faptului că una din 10 persoane a decis să își identifice partenerul ca fiind doar un coleg de cameră, iar alţii au considerat că relaţia lor nu poate fi bine definită.

Cuplurile cu parteneri de același sex sunt identificaţi în datele recensământului dacă un partener din relaţie definește pe celălalt ca fiind soţ, soţie sau partener cu care nu este căsătorit. Unii din respondenţi au spus, însă, Institutului Williams ca nu s-au identificat drept parte dintr-un cuplu gay deoarece au avut temeri despre confidenţialiate, iar alţii au decis să nu o facă în semn de protest pentru faptul că nu a fost permis cetăţenilor să se identifice ca fiind LGBT (lesbiană, gay, bisexual sau transsexual, n.r.) printr-o rubrică separată.

Calitatea informaţiilor despre cuplurile de același sex depinde atât de acurateţea răspunsurilor pe care Biroul de recensământ le primește, cât și de modalităţile de colectare și interpretare a datelor. Au avut loc schimbări atât în privinţa colectării, cât și a interpretării datelor de-a lungul anilor, așa că Biroul îndeamnă la precauţie în privinţa comparării cifrelor din diverși ani, în vederea stabilirii unui trend.

(Foto: minnesotaindependent.com)