IGPR: Accidente rutiere mai puţine

14

Numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere s-a redus cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, iar numărul accidentelor a scăzut cu aproape 9%.

Numărul accidentelor rutiere grave comise de femei a crescut însă cu 4% în perioada ianuarie-martie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. „După ce obţin permisul de conducere, doamnele îşi achiziţionează maşini mult mai puternice şi de multe ori cu gabarite mai mari decât cele pe care s-au pregătit la şcoala de şoferi. Şi, până se obişnuiesc să le manevreze, sunt predispuse la accidente", a declarat Cornel Lipă, preşedinte al Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că principala cauză a producerii de incidente rutiere, în perioada scursă de la începutul anului, a fost viteza neadaptată condiţiilor meteo, de drum sau de trafic sau peste limita legală. În 25,3% din accidentele provocate de viteză a fost vorba despre depăşirea limitei legale.

Două cauze majore ale accidentelor rutiere, pe lângă viteză, au fost traversările neregulamentare ale pietonilor (18% din cazuri) şi neacordarea priorităţii pietonilor care traversau regulamentar (12,3%).

Poliţiştii rutieri au depistat 130 de infracţiuni, în zilele de 8 şi 9 aprilie, în 69% din cazuri fiind vorba de conducerea vehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice.

În 2010, au fost înregistrate 9.226 de accidente grave, la nivel naţional. În urma acestor accidente au murit 2.378 de persoane şi alte 8.476 au fost rănite grav.

(Foto: 9am.ro)