Implicaţiile relaţiilor de dragoste eșuate

986

Un eșec în dragoste poate atrage după sine alte eșecuri și poate naște un sentiment de neîncredere în ceilalţi și o viziune pesimistă asupra vieţii de cuplu. Totodată, însă, o relaţie de iubire cu un final nefericit poate oferi o lecţie preţioasă pentru viitor.

O relaţie care a eșuat pentru că unul dintre parteneri l-a înșelat, l-a amăgit cu promisiuni nerespectate și l-a minţit pe celălalt, îl poate determina pe acesta din urmă să ezite să intre într-o nouă relaţie, ori să devină extrem de suspicios faţă de un nou partener, subliniază dr. Fredric Neuman, directorul Centrului pentru Tratarea Fobiilor și Anxietăţii, într-un articol pentru Psychology Today.

„Este ca și cum această nouă persoană (din viaţa lor) plătește preţul pentru faptele ultimului pretendent", explică expertul. Însă el subliniază că dimensiunea acestor eșecuri în dragoste este alimentată de dezamăgirile trăite în relaţiile din trecutul îndepărtat, care nu intră neapărat în sfera relaţiilor de cuplu, cât a celor familiale.

Persoanele întrebate de ce adoptă o atitudine defensivă în cuplu au dat ca motiv faptul că „au avut experienţe urâte în relaţiile anterioare", punctează dr. Neuman. În acest sens, el oferă câteva exemple reale de relaţii care au eșuat din cauza unor evenimente petrecute în copilărie. Între acestea a fost și cazul unei tinere părăsite de iubit pentru că părinţii lui nu o acceptau. Tânăra a identificat ulterior o conexiune între acest eveniment și faptul că în perioada adolescenţei a fost aspru criticată de proprii ei părinţi. Un alt exemplu a fost o tânără pe care soţul a părăsit-o, capitulând în faţa crizelor ei de gelozie. Nu bărbatul a fost de vină pentru bănuielile ei, el fiindu-i fidel pe tot timpul mariajului lor, ci o experienţă marcantă din trecutul tinerei. În copilărie, aceasta a fost șocată să descopere că tatăl ei o înșela pe mama sa.

Experienţele negative din trecut pot diminua stima de sine, determinând indivizii să aibă așteptări tot mai mici de la ceilalţi și să considere relaţiile de dragoste eșuate drept dovezi ale viitoarelor respingeri care vor urma, explică dr. Neuman.

Însă, pe cât de distructive pot fi relaţiile eșuate din trecut, pe atât de mult pot contribui la consolidarea unei noi relaţii. Psihologul Shannon Kolakowski subliniază, într-un articol pentru Huffington Post, că suferinţa și furia cauzate de partenerii din relaţiile anterioare nu ar trebui să fie vărsate asupra noului partener, ci asumate ca lecţii. „Este esenţial să înveţi să deosebești rănile din trecut de actuala relaţie", punctează aceasta.