India: Tratament gratuit pentru nou-născute și mame

36

Creșterea numărului de cazuri de feticid în India l-a determinat pe un medic indian să ia o iniţiativă fără precendent. Doctorul a decis să ofere îngrijire medicală gratuită pentru femeile care nasc fetiţe.

Doctorul Ganesh Rakh s-a hotărât să renunţe la onorariile cuvenite pentru asistarea la naștere și tratamentul post-natal dacă pacienta naște o fetiţă. Mai mult, personalul spitalului are ca sarcină sărbătorirea nașterii fiecărei fetiţe, împărţind prăjituri familiei și celorlalţi pacienţi.

Doctorul de la Spitalul Medicare din Pune, India, spune că motivul acestei iniţiative este reacţia familiilor la aflarea veștii că li s-a născut o fetiţă: „Cel mai dificil lucru într-un spital este să dai vestea morţii unui pacient familiei lui. Am descoperit că a transmite vestea nașterii unei fetiţe e la fel de dificil.”, citează IBN Live.

Acţiunea spitalului din Pune vine ca un răspuns la numeroasele cazuri de feticid din India. Un cuplu de doctori, Sudam și Saraswati Munde, a fost arestat în urma decesului unei paciente pe care a asistat-o pentru avortul fătului de sex feminin. The Times of India declară că, până acum, 466 de cazuri de feticid au ajuns în instanţă numai în statul indian Rajasthan, însă doar în trei dintre cazuri vinovaţii au fost condamnaţi.

Selecţia sexului prin avort este o practică răspândită în India, în special printre viitorii părinţi cu posibilităţi materiale mari. Deși este ilegal, medicii folosesc tehnologia cu ultrasunete pentru a descoperi sexul copilului, iar la cererea familiei, asistă avortul fătului nedorit. Motivele pentru care indienii își doresc exclusiv băieţi variază de la viitoarea forţă fizică a acestora, folositoare pentru munca în agricultură, până la „costurile de întreţinere” mai mici.

Avortul selectiv pe criterii sexuale a contribuit semnificativ la dezechilibrarea raportului dintre sexe. Conform recensământului din 2001, in India, raportul dintre femei și bărbaţi este de 933 la 1000, in timp ce în capitala New Delhi raportul este de 821 de femei la 1000 de bărbaţi, titrează The Christian Science Monitor. Una dintre consecinţe este lipsa de mirese pentru mulţi bărbaţi, care sunt nevoiţi să le „importe” din alte regiuni.