Învaţă să priveşti „partea plină a paharului”

4311

Chiar dacă adoptarea unei atitudini pozitive nu îţi rezolvă ca prin minune problemele care te apasă, studiile au arătat efectele benefice ale acestui tip de gândire atât asupra bunăstării tale psihice, cât şi asupra sănătăţii fizice. Chiar dacă ai tendinţa de a te concentra mai mult asupra laturii negative a unei situaţii, poţi adopta câteva strategii care te vor ajuta să priveşti cu mai multă atenţie „partea plină a paharului".

Gândirea pozitivă are puterea de a te face să te concentrezi asupra unui deznodământ fericit, nu asupra a ceea ce ar putea merge rău, lucru care te face să priveşti situaţiile într-un mod mult mai productiv, sugerează Mayo Clinic. Iar cu cât faci faţă mai bine situaţiilor de stres, cu atât aduci mai multe beneficii sănătăţii tale, spre deosebire de o abordare pesimistă a lucrurilor.

Pentru a înlătura treptat gândirea negativă şi pentru a o înlocui cu una pozitivă, poţi recurge la câteva strategii eficiente:

1. Identifică acele zone din viaţa ta umbrite de gânduri negative! Poate este voba de locul de muncă, de anumite rutine zilnice, de lucrurile pe care nu reuşeşti să le faci sau chiar de o relaţie… Oricare ar fi motivul care te face să gândeşti negativ, încearcă să găseşti punctele pozitive ale situaţiei şi o modalitate mult mai constructivă de abordare a lucrurilor.

2. Autoanalizează-te! Opreşte-te din tot ceea ce faci şi concentrează-te doar asupra stării pe care o trăieşti în acel moment de pauză. Dacă eşti încărcat de gânduri negative, ia-ţi puţin timp pentru a le analiza şi pentru a încerca să le transformi într-unele pozitive. Repetă acest exerciţiu de mai multe ori pe zi, pentru a fi sigur că nu vei fi copleşit de aceste gânduri negative.

3. Tratează cu umor situaţiile tensionate! Chiar dacă ţi se pare greu să zâmbeşti atunci când lucrurile merg prost, încearcă să găseşti latura amuzantă a fiecărui eveniment pe care îl trăieşti şi încearcă să treci cu zâmbetul pe buze chiar şi prin cele mai dificile încercări ale vieţii. Zâmbetul este un obicei sănătos!

4. Întăreşte-ţi încrederea în tine! Astfel vei reuşi să te apreciezi cu adevărat pentru cine eşti, vei înţelege că nimeni nu este perfect şi vei deveni mult mai conştient atât de calităţile pe care le ai, cât şi de defectele pe care ai puterea de a le transforma în puncte forte. Află ce strategii poţi aplica pentru a-ţi dobândi încrederea în forţele proprii.

5. Vorbeşte cu tine însuţi! Poate părea un lucru ciudat, dar fiecare dintre noi a purtat cel puţin o dată un monolog interior. Astfel de discuţii te ajută să te motivezi singur. De exemplu, îţi poţi spune dimineaţa, când te trezeşti, „Mă voi descurca nemaipomenit azi” sau alte fraze care să te ajute să îţi creşti încrederea în propria reuşită, sugerează Life Hack.

6. Înconjoară-te de oameni pozitivi! Aceştia te vor încuraja şi îţi vor creşte optimismul, oricât de îndrăzneţe ar fi visele şi obiectivele tale, spre deosebire de cei pesimişti care, fără voie, pot să te descurajeze din orice demers. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la persoanele dragi ţie care obişnuiesc să privească „partea goală a paharului”. S-ar putea ca şi ei să aibă nevoie de acel strop de optimism pe care şi tu ţi-l doreşti să-l găseşti.

7. Nu ignora toate binecuvântările pe care le ai acum! Poate că nu ai locul de muncă visat, te simţi singur şi nici cu banii nu stai extraordinar. Dar eşti sănătos, ai un acoperiş deasupra capului, o masă caldă şi afecţiunea câtorva prieteni pe care, chiar dacă nu îi vezi prea des, ştii sigur că te poţi baza pe sprijinul lor. Ai o mulţime de lucruri pentru care ar trebui să fii recunoscător, doar că uneori ai tendinţa de a uita de ele, deoarece gândurile negative îţi întunecă mintea.