Ispăşirea unei crime prin iertare

405

Rendy Andre Ichsan ar fi putut fi astăzi după gratii. Ar fi putut fi condamnat la şase ani de închisoare cu executare. În schimb a primit o condamnare de cinci ani, fără executare. Iar asta s-a întâmplat doar pentru că familia femeii pe care a omorât-o a cerut expres această sentinţă.

Accidentul a avut loc pe 1 iulie 2011. Ichsan (31 de ani) îşi petrecuse noaptea sărbătorind. Karen Julian (50 de ani) conducea spre casă. Până la acel moment Ichsan era cel mai fericit bărbat din lume, era proaspăt căsătorit, soţia sa era însărcinată şi tocmai fusese promovat la serviciu. Un accident avea să încheie o viaţă şi pe cealaltă avea să o schimbe radical.

Karen Julian a murit la impact, iar Ichsan avea o alcoolemie de 0,20, de două ori mai mare decât limită legală. Prin urmare, a fost arestat pentru că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice şi a fost condamnat pentru moartea lui Karean Julian.

În decembrie, la proces, Ichsan a întâlnit rudele femeii pe care o ucisese. Cei doi fraţi, o soră şi mama lor i-au spus judecătorului că vor ca Ichsan să plătească pentru ce a făcut, dar nu după gratii. Ar fi vrut ca el să facă o schimbare în lume, prin serviciul în folosul comunităţii. Ar fi vrut ca el să vorbească despre ce a făcut, despre consecinţele condusului sub influenţa alcoolului şi altora, în special studenţilor.

Au cerut asta în speranţa că măcar o persoană ar putea fi cruţată prin mesajul lui Ichsan. „În acel moment vom fi la egalitate”, a spus Art Julian, fratele lui Karen. „Dacă Ichsan va sta după gratii pentru zece ani, nu o să o aducă pe sora noastră înapoi. Şi atunci care este beneficiul? De aceea am luat această decizie.”

Au iertat. Rudele lui Karen l-au îmbrăţişat pe Ichsan şi fiul său, în vârstă acum de 11 luni şi le-au oferit un album foto, cu poze din viaţa lui Karen, de când era mică şi până când accidentul i-a luat viaţa.