Japonezii cer ajutorul UE în cazul răpirilor comise de Coreea de Nord

73

Rudele japonezilor răpiţi de Coreea de Nord acum zeci de ani au cerut ajutorul Uniunii Europene pentru întoarcerea acasă a victimelor, bazându-şi cererea pe faptul că una dintre victime ar fi din România, care este membră UE.

Grupul format din rudele victimelor a apărut în faţa subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European, susţinând că persoanele răpite nu vor putea fi eliberate fără ajutorul ţărilor europene. La audieri a participat şi trimisul special al Statelor Unite în Coreea de Nord pentru drepturile omului, relatează Mediafax.

Guvernul japonez a apelat în trecut şi la Statele Unite, Rusia, Coreea de Sud şi China pentru ajutor în aceste cazuri, însă problema nu a fost soluţionată. În iulie 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Phenianului să elibereze imediat persoanele răpite.

Răpirea cetăţenilor japonezi de către guvernul Coreei de Nord a avut loc în perioada 1977-1983. Deşi oficialii japonezi consideră că doar 17 tineri au fost răpiţi, există dovezi că ar mai fi sute de victime, care nu sunt indentificate de guvernul japonez, şi printre ei chiar 9 cetăţeni europeni.

Coreea de Nord a admis până la acest moment că a răpit 13 japonezi pentru a-şi învăţa spionii limba şi cultura japoneză. Pe 5 dintre ei i-au lăsat să se întoarcă acasă în mai 2004, iar despre restul, oficialii coreeni spun că au murit. Însă rudele victimelor nu cred acest lucru.